Банкеръ Daily

Новини

В новия брой 44 на в. БАНКЕРЪ четете:

Властта редува Петрол и Лукойл при поръчките

Доставянето на бензина за колите на министерствата, десетките им подопечни агенции, комисии и т.н. несъмнено е в бляновете на всеки търговец на горива в страната. Затова около тези обществени поръчки винаги са намесени големи интереси, които вървят ръка за ръка със съмненията за раздаването на карти под масата и толерирането на едни участници за сметка на други. Нещо повече, дори и след сключването на договорите борбите между играчите продължават, а загубилите, както винаги, са данъкоплатците. Как в подобен сценарий се оплете и мегапроцедурата за 60 млн. лв. на Централния орган по обществените поръчки, с която през пролетта Петрол и Лукойл бяха определени за доставчици на бензин и дизел за министерствата, четете във в. БАНКЕРЪ.


nbsp;


Звярът на пътя плаща в пъти по-скъпо

Базовата цена на полицата Гражданска отговорност от около 400 лв. може да скочи в пъти и да достигне 2000 лeва. Това е суперновината от пазара на автозастраховките тази есен. Това е цената на най-рисковия застрахован клиент. В ролята на дълбок джоб влиза млад водач - до 25-годишен, с мощен джип - 2500-кубиков, сив или черен на цвят, който кара предимно в София. Още за това кой колко ще плаща за автозастраховки - само в БАНКЕРЪ.


nbsp;


Режат печалбите на CEZ, E.ON и EVN

Да се бориш със солидното лоби, което имат електроразпределителните дружества у нас, никога не е било лека задача. Още със стъпването си в страната по времето на кабинета Сакскобургготски дъщерните фирми на CEZ, E.ON и EVN получиха гарантирана феноменална годишна норма на печалба от 16 на сто срещу... неосъществените все още обещания за чувствително намаляване на разходите по мрежата. Впоследствие през 2008-а рентабилността на електроразпределителните предприятия бе поорязана до 12%, нищо че за тези в Западна Европа тя бе и продължава да е от порядъка на 4-5 на сто. Оттогава и малкото анемични изблици на управляващите да поправят тази очевидна несправедливост се проявяваха предимно по време на предизборните кампании, след което тутакси се изпаряваха.


Идвайки на власт, правителството на ГЕРБ също даде заявка да промени досегашното статукво. Ще се промени ли наистина - вижте на страниците на БАНКЕРЪ.


nbsp;


Ексминистър взе 5 млн. евро от Samsung

Пет милиона евро е спечелил бившият министър на земеделието и горите в правителството на НДСВ Мехмед Дикме и неговият съдружник Светослав Бобойчев. Милионите са от продажбата на две фирми на представителството на световния производител на техника Самсунг у нас. Подробности за апетитната сделка четете само в БАНКЕРЪ.


nbsp;


Свободните зони отново на борсата

Двайсет и пет дружества е подготвила за продажба Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол на предстоящия 27-и централизиран публичен търг, в опит да съживи БФБ-София, съобщиха от ведомството. За пореден път ще се търси някой, който да поеме грижите около три от изградените у нас свободни безмитни зони, след като държавата остана без идеи как да ги използва и развива. Какво обаче може да спечели от продажбата им, ще научите само от страниците на БАНКЕРЪ.


nbsp;


Груповият шопинг - нов хит в електронното пазаруване

В истинска мания се превръща напоследък груповото пазаруване в интернет. Само за година, година и половина броят на сайтовете, предлагащи такива услуги у нас, се е удвоил и вече гони 50, а българите, които са пробвали колективния шопинг, надхвърлят 300 хиляди. Същевременно хората от бранша твърдят, че това е само началото и очакват истинският бум тепърва да настъпи. Какви възможности предлагат тези онлайн магазини, но и какви опасности крият - вижте в новия брой на вестник БАНКЕРЪ.


nbsp;


В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА В. БАНКЕРЪ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

nbsp;


СГС обезглавен

Скандалите в Софийския градски съд не стихват. Поредният е сензационното решение на Върховния административен съд (ВКС) тази седмица да бъде отменено назначението на Владимира Янева за шеф на СГС. Причината за анулирането на вота е, че кадровият орган - ВСС, е избрал съдийката с тайно, а не с явно гласуване, както изисквал законът.


Членовете на ВСС са избрали Янева с тайно гласуване два месеца след влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт, които ги задължават да избират шефовете в системата само с явно гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във