Банкеръ Daily

Новини

10 000 БЪЛГАРКИ СТАВАТ ЖЕРТВА НА ТРАФИК

Годишно приходите от трафик на хора са между 8 и 12 млрд. евро. Това заяви президентът Георги Първанов. Той посочи, че през последните години се води ефективна политика за намаляване на трафика на хора – промяна на законодателството и създаването на нови нормативни актове. Според президента трябва да бъдат предвидени специални средства в бюджета за борбата с трафика на хора.
Криминализирането на трафика на хора в България е от 2002 г., заяви главният прокурор Борис Велчев. В България по отношение на трафика на хора има двоен стандарт, каза още велчев. Когато става дума за български момичета, изведени извън границите с цел сексуална експлоатация всички се възмущават, но не са настроени критично, когато някое момиче напусне българското село в големия град и отново става жертва на сексуална експлоатация, но у нас, подчерта Велчев.
Последните две години в сътрудничество с международните ни партньори са разбити 32 организирани групи за трафик на хора, съобщи от своя страна министърът на вътрешните работи Румен Петков. В момента се водят 51 досъдебни производства и са задържани 16 лидери на престъпни групи, които се занимават с трафик на хора.
Всяка година 10 000 български жени и момичета стават жертви на трафик на хора. Това каза Надежда Михайлова по време конференцията на тема Трафикът на жени - правни и институционални механизми на противодействие. Михайлова категорично се обяви против легализирането на проституцията. Форумът се организира със съдействието на Държавния департамент на САЩ и Институтът за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа. Основните дискусии ще са около тезите за и против легализация на проституцията. Тя категорично се противопостави на идеята за легализиране на проституцията в България, като уточни, че след като в Холандия е узаконена проституцията от 4000 проституиращи непълнолетни те са станали 15 000.

Facebook logo
Бъдете с нас и във