Банкеръ Daily

Новини

1 МЛН. БЕБЕТА УМИРАТ В СВЕТА ОТ НЕПРАВИЛНО ЗАХРАНВАНЕ

1 млн. бебета умират в света поради неправилно захранване още в първия час от раждането си, а други 5 млн. умират от недохранване в първата година от раждането си. Това сочи проучване на Световната здравна организация по повод Седмицата на кърменето, която ще се проведе за 10-та поредна година в 120 страни, включителон и в България, от 1 до 7 август.
Изкуственото хранене у нас води до повишаване на трансплантациите на черен дроб при децата, сочат резултати от неофициално проучване. Това причинява увеличаването на трансплантациите на черен дроб при подрастващите. Този тип хранене предизвиква и генетични и хронични заболявания, които се проявяват още в първите години на раждането, твърдят специалисти.
32,7% от децата в ученическа възраст страдат от хронични заболявания, заяви Ива Станкова, член на Парламентарната комисия по здравеопазване.
В Народното събрание вече тече дискусия за промяна в Закона за дравето, която да регламентира създаването на мрежа от банки за майчина кърма в България. В момента такава банка има само в София, която е единствена на Балканите.
Тазгодишната капания у нас предвижда запознаването на родилките в страната с предимствата на майчината кърма и колко е важно детето да бъде захранено още в първия част от раждането с кърма. В София, Благоевград и Ямбол ще бъдат организирани специални училища за родители. Кампанията се организира от Глобалния алианс за защита на детското хранене и здраве.

Facebook logo
Бъдете с нас и във