Банкеръ Weekly

Чехия и България са съюзници и стари приятели

Бих искал да видя повече чешки инвестиции в България

Ваше Превъзходителство, защо избрахте дипломацията пред икономиката, която сте завършили в университета в Братислава?

- Бих казал, че на финалната права от кариерата ми дипломацията беше тази, която ме избра. Дипломирах се в Икономическия университет със специалност висша математика и програмиране. Но много бързо се насочих към иконометрията. Това са изключително сложни математически алгоритми, които се използват, за постигане на високи резултати в различни области, например БВП, потреблението, инвестициите…Когато дойде 1989-а вече бях експерт в тази област, бях публикувал множество изследвания, преподавах и в университета. Предложиха ми да поема Държавния резерв на Чехия. Менажирах го в условия на много интензивни международни контакти с НАТО, Брюксел, Международната агенция по енергетика и други. Тогава създадохме закони и правилници за управление на кризите, които все още са актуални в Чехия. След 15 години в резерва и толкова много контакти, съвсем естествено преминах към дипломацията, по-точно в Дирекция "Близък Изток и Северна Африка" на външно министерство.

Работили сте в мисиите на Чехия в Либия, Северна Корея и в България. Къде се сблъскахте с най-сериозните предизвикателства?

- Първото ми назначение като посланик беше в Либия, която по времето на режима на Кадафи беше трудно място за работа. Всички чуждестранни посланици непрекъснато се борехме да разрешим казуса със затворените български медицински сестри. Знаехме, че те са невинни, постоянно ги посещавахме в затвора, лобирахме за освобождаването им, и за щастие през 2007-а, най-накрая ги видяхме на свобода. След това бях изпратен на друго не по-малко трудно място – Северна Корея. Сложно е за разбиране защо изкарват децата да маршируват на минусови температури или защо хората масово поднасят цветя пред олтарите на местните лидери. Сложно е за проумяване как оцеляват хората в дълбоката провинцията, разполагайки с по едно парче земя, на което да си посадят малко царевица или тикви, например. Непонятна за мнозина бе и купонната система, ограничените дажби храна…

А как е тук, в България?

- Нещата са несравнимо по-добри. Имах малки проблеми с администрацията, защото не знаех български език, но вече ми е все по-лесно да контактувам и да пътувам за срещи в отделните региони. Бих искал да видя повече чешки инвеститори в България, но ще оставя тази мисия да бъде завършена от моя наследник.

Кои са най-важните качества, необходими за една успешна дипломатическа кариера?

- На базата на житейския си и професионален опит мога да кажа, че е много важно да познаваш географията и историята на държавата, с която работиш. Да вникваш в народопсихологията, да имаш отворен и позитивен характер, да създаваш контакти. Освен това трябва да знаеш чужди езици.

Приличат ли си или се различават българите и чехите по темперамент и начин на живот?

- Ние чехите, както и българите, имаме много селски вили и хората от големите градове масово ги използват през уикенда. Те са реновирани, с красиви градини, много цветя. У нас обаче публичният транспорт е много добре развит и хората не ползват постоянно колите си. Тук ми прави впечатление, че в почти всички коли се вози само един човек – шофьорът. И той много често е залепил на ухото си мобилен телефон…

Какво ние българите не знаем за Чехия?

- Трудно е да се съревноваваме по отношение на природата и вашите прекрасни планини – Витоша, Рила, Пирин, Родопите, Стара планина… У нас са много красиви малките градчета, които са много добре съхранени с етническия си колорит, с историческите сгради, с площадите и с църквите си. Такова място е Славонице. Имаме много известни СПА курорти като Карлови Вари, Нове Лажне и други.

Разбира се, да не забравяме Златна Прага. Историческият център на града е разположен от двете страни на река Вълтава. Отдясно е Старе место с часовниковата кула "Орлой". Карловият мост свързва града с хълмовете и замъка "Храдчани", който е най-големият дворец в Европа. Там всичко е запазено, защото не е имало бомбардировки през Втората световна война. Забележителна е и 80-метровата църква "Дева Мария пред Тин" от ХІ век, построена в готически стил, както и кулата "Прашна брана".

Кухнята ни не е много здравословна, но пък е вкусна – можете да опитате кнедлики, полевка или кисело зеле с наденички. Чешката бира е сред най-известните в света, някои марки като "Старопрамен" се произвеждат в България. Като цяло, Чехия е много красива страна, на чиято територия са разположени стотици средновековни дворци, църкви, кули и други исторически забележителности.

В кои области от политическия, икономически и културен живот двустранните ни отношения са солидни и къде е необходимо подобрение?
- В политическо отношение нещата са ясни – ние сме съюзници в НАТО и в Европейския съюз. Премиерите на България и Чехия се срещат доста често в Брюксел и разговарят. Бих искал да похваля страната ви за председателството на Евросъюза, с което се справихте много добре.
В търговско отношение също сме на високо равнище, като стокооборотът между двете държави надхвърля 1.3 млрд. евро. Радващото е, че нивата между двете държави почти се изравниха. Например вие произвеждате части за заводите на "Шкода".
Неотдавна отбелязахме 100-годишнината от създаването на Чехословакия заедно със словашките ни колеги с концерт във Военния клуб, изложба и кинофестивал с ленти, печелили престижни филмови награди, включително "Оскар". Имаме и 50-годишнина от драматичните събития и окупацията през 1968-а, които ще бъдат показани във фотоизложба. Догодина пък честваме 30-годишнината от демократичните промени. Подкрепяме и инициативата "Нощта на четенето", в която участват известни български и чуждестранни актьори, както и "Нощта на музеите". Организираме и много съвместни фолклорни фестивали – в Русе, във Варна.

Има ли интерес към България от страна на чешките инвеститори?
- По отношение на инвестициите знаете, че ЧЕЗ ще напусне българския пазар. Нашата PPF купи бизнеса на "Теленор" в България и в други тре държави за 800 млн. евро и вероятно скоро предстои ребрандиране. Същият инвеститор искаше да купи и bTV, но антимонополният ви орган КЗК засега спира сделката.

Какво България може да научи от Чехия по отношение на икономическото си развитие?
- Разликата между двете страни е, че вие се забавихте с началото на прехода, а ние го осъществихме за година и половина. Политиците ни бяха подготвени за предстоящите промени, хората също не купуваха панически, за да предизвикат хиперинфлация. Така пазарните цени се саморегулираха. Благодарение на това много неща, например електрониката и автомобилите, са евтини за нас. Любопитно е, че първият ни демократичен президент Вацлав Хавел бе избран с гласовете на народните представители от Комунистическата партия. А още в първия ден след промените 1 млн. души мигрираха в Прага. Имахме много солидна икономическа база, която прехвърлихме и към частния сектор. И вие вече имате изградена пазарна икономика и може да надграждате.

Имате ли хобита, спортувате ли?
- Обичам да чета, да слушам рок музика, групи като Beatles и Rolling Stones. В София гледах спектакъла на Pink Floyd. Обичам да се разхождам и да се катеря по планините, например на Витоша, в Боровец или Банско, по върховете Вихрен, Мусала... По Черноморието харесвам района на Резово. На младини често играех тенис на маса.

Бихте ли ни разказал нещо повече за семейството си?

- Женен съм повече от 40 години, имам две деца. Синът ми Бранислав е лекар, дъщеря ми Ингрид е специалист по немска филология. Съпругата ми се казва Тереза, имаме и шест внука – пет момичета и едно момче. Децата ми живеят в Прага, но ми гостуваха в България, съпругата ми пътува с мен.

Как ще посрещнете Коледните и Новогодишни празници?

- За Коледа всички ще се съберем заедно в Прага или във вилата ни. Всички участваме в приготвянето на празничната трапеза. При нас Бъдни вечер се нарича Щедрий и децата си чакат подаръците, опаковани и оставени под украсената елха. Те трябва и да познаят какво са получили за подарък, което е забавно. На празника чехите ядат най-често риба, словаците предпочитат киселото зеле. Ще посрещна Нова година със съпругата си в София.

Какво бихте пожелали за себе си и на двата ни братски народа за новата 2019 година?
- В личен аспект си пожелавам здраве. На българите и чехите пожелавам лично щастие, да осъществят всичките си планове и да живеят толкова добре, колкото мечтаят.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във