Банкеръ Daily

Лайфстайл

Режисьорът на „Не поглеждай нагоре“ дари $ 4 млн. на активисти

Режисьорът Адам Маккей, чийто филм – черна комедия „Не поглеждай нагоре“ с Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс в главните роли, разбуни духовете, привлече медийното внимание към себе си с дарителска акция.

Маккей обяви, че дарява 4 млн. долара на американската организация Climate Emergency Fund, която организира протестни ненасилствени демонстрации, призоваващи политиците да предприемат по-енергични действия в борбата срещу измененията на климата.

До този момент от фонда Climate Emergency Fund е са разпределени 7 млн. долара на по-малки организации, протестиращи по целия свят. И със средствата, дарени от Маккей, има голяма вероятност да се изплащат хонорари на активисти, които могат да си позволят и по-енергични акции, като например да чупят пейки и витрини и да блокират улици.

Това е най-голямото дарение, което Climate Emergency Fund е получавала от създаването си през 2019 година. Самият Маккей е свързан с организацията – той се присъединява към нейния борд през август.

„Изменението на климата е изключително тревожно и плашещо и то е единственото нещо, за което мисля ежедневно - дори когато пиша сценарии, режисирам или продуцирам“, сподели Маккей в интервю за Асошиейтед прес.

Той сподели, че вярва в гражданския активизъм, като посочи, че благодарение на него са свалени монархии, а работническите движения взимат властта в немалко държави. „Това е невероятно кинетична, мощна и трансформираща сила, която променя хода на историята“ – убеден е Маккей.

Тук е мястото да уточним, че филмът му „Не поглеждай нагоре“ не е посветен на гражданския активизъм, а на нежеланието на отговорните фактори в лицето на измисления образ – президентката на САЩ - и на медиите да се изправят лице в лице със страшната истина, че Земята е заплашена от разрушение и да потърсят решение.

Сюжетът на филма се завъртва около докторантката по астрономия Кейт Дибиаски (Дженифър Лорънс), която открива непозната комета. Нейният професор - Рандал Минди (Леонардо ди Каприо) пресмята, че кометата ще се сблъска със Земята след 6 месеца.

Двамата веднага пътуват до Белия дом, за да информират президентката на САЩ, на която й предстоят избори и изобщо не й е до подобни тревожни новини. Според нея те само ще смъкнат рейтинга й. Двамата учени се обръщат и към медиите, но и оттам не получават нужното внимание. Професорът се превръща в секс символ, а докторантката я взимат за истеричка, защото се разревава по време на едно от интервютата си по телевизията. Малко по-късно президентката се оказва замесена в секс скандал и решава, че историята с кометата ще й помогне да си възвърне загубените позиции в предизборната надпревара.

В един момент историята така се заплита, че професорът и докторантката се оказват от два лагера - Кейт се присъединява към група, която издига слогана „Погледни нагоре“и то в месеците, когато кометата вече може да се види на небето. Рандал пък е на страната на правителството, където смятат, че трябва да се справят с проблема, без да паникьосват хората. Затова и призивът, зад който той застава, гласи „Не поглеждай нагоре“. В един момент обаче героите на Ди Каприо и Лорънс се сдобряват, но кометата не може да бъде спряна и лети с гигантска скорост към Земята. Президентката и нейното най-близко обкръжение отлитат към друга планета, а учените остават на земята и загиват. Въпреки че се измъкват от гръмналата Земя, и хората на президентката нямат голям шанс – на новата планета, на която се озовават, са убити от местните животински видове.

Филмът е толкова въздействащ, че по време на протестна акция във Франция, финансирана от Climate Emergency Fund, активистите издигат лозунга „Погледни нагоре“ – препратка към историята на Маккей. Други протестиращи издигат същия призив до лодката на сенатора от Западна Вирджиния - Джо Манчин.

Самият Маккей споделя, че си дал сметка за сериозността на проблема с климатичните промени, когато прочел доклада на Международния панел по изменение на климата, от който научил за сериозността на проблема.

„Страшното е, че с годините ситуацията става все по-ужасна и по-ужасна“ – признава Маккей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във