Банкеръ Daily

Лайфстайл

Милиардери и милионери в САЩ притеснени от задаващата се рецесия

Джеф Безос, Илон Мъск и Кен Грифин алармират за задаващата се рецесия в САЩ, присъединявайки се към хор от изпълнителни директори, инвеститори и академици, прогнозиращи продължителен икономически спад в страната на неограничените възможности.
Финансисти милиардери като Карл Икан, Джейми Даймън и Чарли Мънгър също се подготвят за свиване на икономиката и скок на безработицата. Тези експерти препоръчват различни механизми за осигуряване на растеж -  включително чрез увеличаването на лихвените проценти на Федералния резерв, чрез които да се овладее високата инфлация, както и последствията от руско-украинската война и продължаващите блокади в Китай, които пречат на световната търговия.
Business Insider събра мненията на дванадесет авторитети в своята област, предупреждеждаващи за рецесия,

Джеф Безос, основател и изпълнителен директор на Amazon:

"Икономиката не върви добре. Процесите се забавят, ставаме свидетели на съкращения в много сектори. Реалностите показват, че ако в дадения момент не сме в рецесия, то вероятно съвсем скоро ще я изпитаме на гърба си. Поемайте възможно най-малко рискове. Надявайте се на най-доброто, но се подгответе за най-лошото. Възможните развития в американската икономика ви дават знак - "затворете люковете, идва буря".

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, SpaceX и Twitter:
"Вероятно - в рамките на година или две - ще има сериозна рецесия. Честно казано, предстоящата икономическа картина е ужасна, особено за компания като нашата, която е толкова зависима от рекламата в един несигурен икономически климат."

Кен Грифин, главен изпълнителен директор на Citadel:
"За да може Федералният резерв да се справи с инфлацията, ние трябва да се преборим безработицата да е някъде в диапазона от средно 4 процента. Трудно ми е да повярвам, че няма да имаме рецесия в този момент и че тя няма да продължи някъде до втората половина на 2023 година."

Чарли Мънгър, бизнес партньор на Уорън Бъфет и заместник-председател на Berkshire Hathaway:
"Мисля, че Федералният резерв е готов да посрещне малка рецесия, за да няма инфлация, която да не може да контролира. Това е, което Джеръм Пауъл и екипът зад него, трябва да направят. Те трябва да са като онзи човек на партито, който единствен не обикаля около купата за пунш с една единствена цел - да се напие."

Карл Икан, председател на Icahn Enterprises:
"Винаги, когато имате по-високи лихвени проценти, които са се променили, както в момента, вие имате обърната крива на доходност и ценни ​​книжа с доходност от близо 5 процента. Тогава ще имате рецесия. И мисля, че вече сме в рецесия. Има много неща, които трябва да се случат, за да обърнат тази тенденция."

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan:
"Има възможност да не усетим особено силно рецесията. Потребителите и компаниите са в много добра форма. Но има възможност и за нещо по-лошо, най-вече заради войната в Украйна, цената на петрола и други подобни реалности."

Дейвид Соломон, главен изпълнителен директор на Goldman Sachs:
"Като цяло, когато попаднете в икономически сценарий като този, в който е заложена инфлация, е много трудно да се излезе от него без забавяне на растежа. Съединените щати най-вероятно ще изпаднат в рецесия."

Джеф Гундлах, главен изпълнителен директор на DoubleLine Capital:
"Шансът за рецесия е 60% през следващите шест до осем месеца, а за 2023 г. бих посочил, че е повече от 80 процента."

Леон Купърман, главен изпълнителен директор на Omega Advisors:
"Комбинацията от затягане на мерките от страна на Федералния резерв, силния долар и цената на петрола, ще създаде рецесия през втората половина на 2023 година. Ние разширихме търсенето на стоки поради много неподходящи фискални и парични политики и в крайна сметка ще ни се наложи да платим цената."

Грег Йенсен, един от членовете на управителния съвет на Bridgewater Associates:
"Очакваме, че 2023 г. ще бъде времето на значителна глобална рецесия. Може би ще стигнем дъното на капиталовите пазари след шест, седем месеца. Вероятно и икономиката ни ще отбележи спад още около девет месеца след това.“

Нуриел Рубини, икономист от Нюйоркския университет, известен като "Д-р Мрачна съдба":
"Историята показва, че ще е мисия невъзможна да избегнем твърдото приземяване. Ще получите не само инфлация, не само рецесия, но и онова, което наричам - "Голяма стагфлационна дългова криза". Така че се очертава да е много по-лошо от 70-те години на ХХ век и вероятно да е също толкова зле, колкото по време на Световната финансова криза от 2007 – 2008 година."

Кен Рогоф, икономист от Харвард:
"Обърнете поглед към случващото се в света - ситуацията никак не е розова, а за Съединените щати е много трудно да се противопоставят на случващото се. Притеснявам се, че вероятността да трябва да се справяме със значителна рецесия никак не са малки."

Facebook logo
Бъдете с нас и във