Банкеръ Daily

Фармацевтката Надя Йорданова, завършила в Хайделберг, с книга със съвети:

Избягвайте алкохола в козметиката

В периода на COVID-пандемията, противно на очакванията, пострадаха аптеките, които залагаха на продажбите на козметични продукти. Техните обороти спаднаха с 5-7 процента през 2020 г., макар че за по-малко от година - през август 2021 г. вече имаха ръст от 15 процента. Така или иначе за козметика ще се говори все по-активно.

Всеки от нас всекидневно я използва и иска да бъде красив, но красотата не винаги трябва да бъде на всяка цена. Затова предупреждава в книгата си „Как да избираме козметика“ младата фармацевтка Надя Йорданова, защитила с отличие дипломна работа в направление „Фармакология, токсикология и фармакогнозия“ в престижния университет в Хайделберг.

Интересът й към козметиката и грима я вдъхновява да създаде популярния интернет блог „Инфармация“, където споделя впечатления и съвети за всички, които искат да бъдат здрави и красиви. Надя Йорданова е заинтригувана от вечния спор за съставките на козметичните продукти и до колко ефективни те могат да бъдат. На този, както и на други въпроси, тя предлага отговори в новата си книга. Разглежда и несъответствията между рекламата и реалния продукт.

По отношение на кремовете за лице Йорданова обяснява, че възрастта ни не е от значение при избора на крем. По-важно е какъв тип кожа имаме - суха, мазна или смесена. Що се отнася до натуралните съставки и прекалените хвалебствия за тях, Надя Йорданова е на мнение, че натуралното не винаги означава - полезно. В същото време тя е категорична, че съставките са най- важното нещо в даден продукт, който слагаме върху кожата си.

Фармацевтката акцентира върху факта, че по-евтините биокозметики са „натъпкани“ с алкохол, в частност спирт, който не е полезен за нашата кожа. И дори един козметичен продукт да влияе първоначално добре върху кожата ни, ако съдържа алкохол, след време ще усетим негативния му ефект. Ето защо съветът й е винаги да избираме козметични продукти без съдържание на алкохол в тях.

Надя Йорданова разкрива и интересни факти за шампоаните за коса - по думите й шампоаните са не за коса, а за скалп. Те почистват скалпа, понякога добре, понякога не чак толкова. Ето защо от тях не могат да се очакват сериозни ефекти от гледна точка на обема на косата и цвета й. За да им повлияем, трябва да потърсим балсами и маски за коса.

Младата фармацевтка отбелязва, че цената не е фактор, който определя качеството на даден козметичен продукт и посочва, че в ЕС има стриктен контрол върху утвърждаването и пускането в продажба на козметичните продукти. По думите й не бива да се притесняваме толкова за цената на един продукт - т.е. да смятаме, че след като ни се струва евтин, значи е некачествен. По-скоро е добре да се замислим дали не плащаме повече, отколкото трябва, понякога само заради определената марка.

Авторката на книгата споделя, че е стигнала до решението да я напише, тъй като според нея здравната и козметична култура на българите е сравнително ниска. Причините са не толкова нежелание, неграмотност или невежество, колкото ниска информираност.

Когато липсва информация, хората нямат възможност да се осведомяват за ползите и вредите от използването на определена козметика. Фармацевтката е на мнение, че както онези хора, които „залитат“ само по скъпи козметики, така и другите - които изобщо не ползват подобни продукти, или само т. нар биокозметики, допускат грешка - по един или друг начин.

Йорданова си поставя за цел книгата й да бъде достатъчно разумна, точна и изчерпателна, без да става прекалено суха. В нея тя дава съвети и препоръки какво да търсим, какво да гледаме и от какво да се интересуваме при покупка на козметика. Не на последно място описва и състава на различни продукти.

Фармацевтката разяснява каква е ролята на веществата, написани на етикета. Дебело подчертава, че е от съществена важност тези съставки да не влияят отрицателно конкретно на нашата кожа и правилно да си изпълняват предназначението.

Господин Динев

Facebook logo
Бъдете с нас и във