Банкеръ Weekly

Коментари

Зук абдикира пред троловете

С наближаването на избори социалните мрежи стават неприятна, да не кажем токсична среда. Точно тогава политическите формации въоръжават армиите си от тролове. 

За пример може да се посочи  както българската общност във Facebook, така и информацията, че кампанията на Бенямин Нетаняху в Израел използва ботове в социалните мрежи, разпространяващи съобщения в негова подкрепа. Така можем да се върнем и до изборната победа на Доналд Тръмп, в основата на която залегна използването на автоматизирани профили, бълващи фалшиви новини. Може би точно затова Тръмп се отблагодарява  чрез мощните атаки срещу традиционните медии, които определя като "враг на народа" и като основна своя опозиция.

Управлението на Facebook и по-конкретно основателят на платформата Марк Зукърбърг абдикират от тази битка. След множество проблеми около сигурността на данните Зукърбърг и сега не желае да гарантира, че собствената му социална мрежа няма да повлияе върху предстоящите европейски избори. "Това е постоянна надпревара във въоръжаването, в която непрекъснато изграждаме защити, но и правителствата с напреднали възможности също развиват тактиките си", признава Зук, както е известен сред колегите си в Силициевата долина. 

Истината обаче е друга. Точно периодите преди и по време на изборни кампании са "златна мина". Тогава на ход са спонсорираните публикации, които пълнят джобовете на Зукърбърг и компания. Тъй че той няма интерес да се разправи с троловете и с политическите кампании в социалната мрежа.

Очаквано парите стоят по-високо от принципите на Facebook. Очевидно е, че "зелените гущери" стоят по-високо и от личната неприкосновеност, след като преди дни платформата отново се забърка в скандал с теч на лични данни на потребители, включително около 540 милиона техни коментара и имена на акаунти. 

При тази ситуация не бива да ни учудват изказванията на Зукърбърг, който умело прехвърля топката към националните правителства, вместо да си подреди собствената къщичка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във