Банкеръ Weekly

Коментари

Златно време за кметовете да заработят ударно

София, казват, не е България. Но и друго казват - че половин България е в София. Затова мерките на местната власт в извънредното положение трябва да са не по-малко енергични от тези на централната. В подобна ситуация не ни интересуват постови скандали като сервирания тази седмица с изваждането на независимия Спасител на София Борис Бонев от председателския съвет на СОС. Слушаме обаче внимателно какво говори по същество кметицата Йорданка Фандъкова. За много неща - адмирации, стига да не останат на думи! 

Изваден беше пакет от мерки за подпомагане на най-засегнатите сектори - с данъчни облекчения,с административни услуги, с преразглеждане на финансови инструменти в  полза на свободните професии. Няма мърдане и по въпроса за нуждата от актуализация на бюджета. Засегнати са стратегически дейности, при тази блокада планираните приходи се сриват и възстановяването им до края на годината става все по-невероятно. Но може и трябва да се работи, включително като се използват някои шансове. Дано създаденият във връзка с кризата експертен съвет не затъне в безплодни анализи и задкулисни партийни пазарлъци.

От досегашните изявления на Фандъкова стана ясно, че ще държи на официалната противоепидемична линия с подкрепа на твърдите мерки за максимална физическа изолация. Така да е - щом специалистите под носа на кабинета не могат да се разберат по въпроса, не можем да очакваме фриволни действия от   кметовете. В тази ситуация мнозина дават акъл и се пръкват невероятни дивотии. Като например искането за спиране на градския транспорт, вместо да бъде измит и редовно дезинфекциран. Салоните на нови и скъпи машини са потънали в прахоляк от седмици, а седалките са омазани и лекьосани до погнуса. И е трудно да повярваме на столичния кмет, когато твърди че "сме съсредоточили вниманието си върху почистването и дезинфекцията на София".

Ами улиците защо не се мият редовно вече с години?! Колко от концесионерите изпълняват съдебното решение това да става поне веднъж месечно през зимния период, при това зима нямаше. Не го изпълниха като мярка срещу мръсния въздух, а сега не мият понеже движениято замря и въздухът се поизчисти. Парите обаче са  усвоени, а бюджетът вече издиша. При това положение - спешно преразглеждане на договорите, и на когото не му изнася да свърши нещо за по-малко пари, след като не е вършил нищо за много - да заминава! Същото се отнася и за всички общински служители, чиято работа обективно е намаляла заради ограничителните мерки. И Фандъкова посочи правилно целта на икономическия си екип : "да намалим разходите и да намерим баланса така, че да не спираме работа, да поемем новите разходи вследствие на кризата и да продължим развитието на града".

Точно в това време не трябва да се спира работа, а да се работи ударно. Столичната кметица изрази категорична позиция изпълнението на инвестиционната програма да не спира, а да бъде само преразгледана, което е неизбежно. Точно  са  поставени и  ключовите  акценти за продължаване на стратегическите за града строителни проекти. От една страна - трасетата на метрото, на вътрешните рингове и особено  връзките с Околовръстното. Именно в тази насока беше и най - важното обещание на Фандъкова за тази бюджетна година - изграждане на девет нови булеварда. От друга страна - спечелените европейски проекти, чието спиране би означавало загуба на гарантиран финансов ресурс плащане на огромни по размер финансови санкции.

Дано столичната кметица е наистина уверена, че "с отговорност, финансова дисциплина и, не на последно място, обединение можем да се справим с този тежък удар върху града ни". Тези неща са непостижими без държавата и местната власт, които насочват финансовите потоци, да са на мястото си. И освен това сега не е време само за умуване, дори е много приятно да се работи в разтоварена като никога инфраструктура. И с изпълнители, които би трябвало да ги   сърбят ръцете от принудителното бездействие. Щом световни корпорации спряха свръхтехнологични производства и започнаха да правят маски, защо чистачите и пътните строители да не въртят камионите и багерите?

Facebook logo
Бъдете с нас и във