Банкеръ Daily

Коментари

Зелените не щат и фойерверки, освен печки и автомобили

Зелените в държавата Булгаристан бързи улавят промените в посоката на вятъра и яхват на часа вълната на новото. Достатъчно бе  преди седмица еколози в Германия да поискат забрана на фойерверките и нашите природозащитници тутакси взеха думата в социалните медии, за да се изправят срещу надигащият се апокалипсис на звуковото и светлинно омърсяване на околната среда. И ако досега сме живели в лапите на мръсния въздух единствено и само заради присъщата ни простотия  и незнание, след сигнала от Федералната република родните зелени ни отвориха очите за всяко престъпно действие, което пълни с лепкав дребен прах атмосферата.

За целта във Фейсбук бе пуснат дори проект на петиция с искане за незабавна забрана на всякакви увеселителни гръмове и светлинни ефекти на пиротехническа основа, а някакви известни само на зелените лаборатории ни показаха още на 1 януари 2019 г. сутринта, пак във Фейсбук, къде най-много населението обича да гърми и да святка, защото въздухът там бил най-мръсен в празничната нощ.

Впрочем  в петицията, разпространявана из Фейсбука, се отбелязва, че катастрофалните резултати от използването на увеселителни пиротехнически изделия  са повсеместни. Нещо повече, властта трябва незабавно да въведе и една пълна забрана за тях: "Настояваме да бъде въведена забрана за ползване ...на всякакви класове фойерверки и други пиротехнически изделия за лични, фирмени и семейни празници... Фойерверките носят множество рискове за психическото и физическо здраве на хората и техните домашни любимци, както и на дивите животни и птици." Освен това използването на пиротехника повишава смога в градовете, заключават зелените.

Толкова! Затова ние, като заставаме напълно зад поредната изцепка на домораслите зелени защитници на околната среда и предлагаме  още по-радикални допълнения към нея. Първо, да се забрани на САЩ, Русия, Китай и НАТО да провеждат учения и военни маневри. Там също се гърми на поразия по полета, гори и планини и се стресира всичко наред. И се карат основно дизелови коли, които направо почернят направо въздуха по полигоните. Като начало  пред Пентагона и пред руското военно министерство като начало трябва да се направят зелени демонстрации и да се връчат петиции.

Второ, всички отопляващи се с печки на твърдо и течно гориво, хвърлящи гръмове, каращи мотопеди, леки коли и камиони, както и онези, дето палят огньове, да се съберат в отделни жилищни зони и там да се отдават свободно на пороците си. Докато умните и красивите ще се заселят в зони, изцяло снабдени с фотоволтаици и с вятърни генератори и там ще живеят нестресирани от нищо и сред най-чиста природа.

Трето, трябва да се порицае и милиардерът Бил Гейтс, който се кахъри за предполагаемото изоставане на САЩ в атомната енергетика и изобщо не вярва, че човечеството може да я кара само на слънчеви батерии и на вятърни перки. По думите му, ядрената енергия е идеална за справяне с климатичните промени, защото е единствената енергия без въглерод, може да се мащабира и е достъпна 24 часа на ден. "Проблемите със сегашните реактори - като рисковете от инциденти, например, могат да се решат чрез допълнителни иновации", пише Гейтс.

В отговор  всички зелени трябва да зарежат на часа операционната система Windows и да минат на Linux. Само така човекът от Редмън ще бъде поставен на мястото му. И ще рони горчиви сълзи от зори до пълен мрак.

А сега сериозно. Значи, зелените, не можем да се върнем в каменната ера. Не можем  да излезем засега и от въглеродната епоха. Второ, пиротехниката, използвана един-два пъти в годината по-масово, не може да увреди качеството на живот. Трето, зеленият тероризъм  е също толкова неприятен, колкото е и въглеродният тероризъм. Всички искаме чиста околна среда, но дали това е  възможно  веднага -  с един замах. Отговорът е категорично "Не!". И такъв, за съжаление, ще е още поне половин-един век. Защото не може човечеството да разсъждава като датчанин или швед, които са достатъчно сити, за да мислят екологично.

Толкова по въпроса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във