Банкеръ Daily

Коментари

Защо прокуратурата се прицели в Семерджиев?

Забележителни са метаморфозите на българската прокуратура напоследък. Хората на Сотир Цацаров раздават обвинения наляво и надясно в зависимост от това, накъде духа политическият вятър.

Най-пресният случай е с обвинението към служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, дошло само броени дни след изборите. Аргументите на прокуратурата са меко казано съмнителни, на принципа "една жена каза". Просто в случая, тази жена е шефката на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова.

При това забележете, обвинението говори за случай от на 24 март 2017 година, с други думи прокуратурата действа буквално светкавично. А далеч не бе толкова бърза с обвинението към бившия шеф на здравното ведомство Петър Москов за турските ваксини. То дойде близо година след сделката, едва когато министърът бе вече в оставка.

Конкретното  обвинение срещу Семерджиев също звучи, меко казано озадачаващо. Бил заплашил въпросната шефка на Агенцията по лекарствата да си назначи заместник. А тя, по правилник трябва да си назначи заместник, нещо което не е направила. С други думи, според прокуратурата, ако накараш свой подчинен да си свърши работата, е престъпление!

Така че, не е нужно да си мастит адвокат, за да разбереш че обвинението към служебния здравен министър е смехотворно. И ще си остане кьорфишек. Но затова пък идва точно в момент, когато се заговори, че Семерджиев може да остане министър дори и в кабинет на ГЕРБ, защото в системата на здравеопазването са доволни от действията му, особено след реформата с отпечатъците на Москов.

А ГЕРБ, както знаем, имат проблем с намирането на читав здравен министър, дори Бойко Борисов понякога търси такъв по кръстовищата. Но очевидно, вариантът Семерджиев да остане, никак не се харесва на няКОЙ и той трябва да бъде отстрелян. Защото очевидно апетитът на политиците към милиардите левове в здравеопазването, които уж трябва да ни лекуват, а това все не се случва, е огромен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във