Банкеръ Daily

Коментари

Защо му бе на Нено да става министър?

Екологичният министър Нено Димов замръкна в ареста - сам в килия, в Трето РПУ, според вътрешни източници. Дните му в управлението  на държавата пък изглеждат преброени. В четвъртък (9 януари) Димов бе зрелищно изведен от сградата на екологичното министерство за разпит в спецпрокуратурата и впоследствие задържан за 24 часа. Още от ранни зори разследващите обискираха офисите на ведомството в рамките на акция, свързана с престъпленията около водния режим в Перник и заради боклука от Италия.

Ще е наистина странно, ако цялата тази скандална история не доведе до оставката на Димов. При все че засега Бойко Борисов "тупа топката".  На въпроса дали екоминистърът ще си ходи, премиерът не даде еднозначен отговор: "Ще говоря с коалиционните партньори, тези, които са пряко назначени от ГЕРБ, въобще не ги коментирам."

Стилът на Борисов в такива ситуации е ясен - министърът просто си заминава. Е, след като Димов го предложиха "Обединени патриоти", така директно не става. Но ще е истински цирк, ако при толкова мащабен скандал, какъвто е водната криза в Перник, някой от партньорите във властта тръгне да го защитава. Още повече, че в миньорския град бе обявено бедствено положение още на 21 декември, а досега големият еко началник не показа по никакъв начин, че е адекватен в ситуацията и може да се справи с проблемите. Напротив, през цялото време прехвърляше отговорността върху местната власт и местното ВиК дружество. Пък и цялостното му представяне в министерския стол бе по-сиво и от мръсния въздух над София.

След включването на прокуратурата политическото оцеляване на Нено Димов е почти невъзможно, а и ще е срамно. Обвинението работи и по казуса с нелегалния внос на боклук от Италия. Плевенската прокуратура вече започна разследване за струпаните над 9 хил. тона италиански боклуци край града. Съмненията са, че става дума за онези 800 тона отпадъци, натоварените на влакова композиция за България, които бяха спрени от италианските карабинери в края на миналата година. Тогава бе обявено, че се търси връзка между износа и италианската мафия.

Всъщност може да се каже, че екоминистърът беше "сложен на гилотината" още по-рано. На 13 декември Окръжната прокуратура в Перник излезе с постановление, в което се казва, че "са налице данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите". Сега обаче натискът се засили. Дето се казва, още не се беше разнесла информацията, че са отвели Нено, партия АБВ побърза да внесе сигнал в прокуратурата срещу него за "престъпна небрежност". В сигнала се цитират докладите му до Министерския съвет за състоянието на водите и водните басейни в цялата страна. От тях се виждало, че месеци наред в ековедомството са знаели за критичната ситуация с водата в Перник, но не са били предприети мерки. Първите доклади с отрицателен уклон за състоянието на язовир "Студена" са през ноември. 

Раздяла с Нено Димов определено няма да шокира никой. За две и половина години Бойко Борисов смени девет от министрите си, което прави почти половината кабинет. По-лошото е, че тя няма и да промени нищо в нашата държава на некомпетентните и безотговорни чиновници. Перничани още дълго ще са на сухо, а заедно с тях и всички ние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във