Банкеръ Weekly

Коментари

Задочен спор на МВР с Хераклит

Според древногръцкият философ Хераклит не можеш да влезеш два пъти в една и съща река. Както е известно, точно неговата теория за естеството на света, според която всичко в света и светът като цяло е в състояние на постоянно движение, е залегнала в съвременната диалектика.

Вътрешното министерство обаче ни дава повод да се усъмним във философските прозрения на Хераклит. То е в състояние да докаже, че може да влезе в една и съща река не два пъти, а колкото пъти си поиска.

Ясен знак за това е случилото се със семейството от блок № 4 в столичния квартал "Левски - Г", което преживя кошмарна атака от страна на спецчастта по задържане в ГДБОП, оказала се впоследствие грешка. Семейството осъмна с разбита входна врата, след като надлежно е било респектирано както с юмруци, така и електрошокирано. Все реквизити от арсенала на спецченгетата, които в нормалния свят от десетилетия вече не минават с едното "Уупс, грешка!"

Бедата е, че за МВР диалектиката сякаш не съществува. И колкото Хераклит да твърди, че всичко тече, всичко се променя, силовото министерство не отстъпва от утвърдената си практика първо да бие, после да пита. А случаят в "Левски Г" не е единственият пример. През ноември 2018 г. подобен стрес преживяха невинни бургазлии, в чиито апартаменти спецполицаите също влязоха заедно с касите на вратите. И пак беше грешка.

Тогава, в последния ноемврийски брой на "Параграф 22", седмичното издание на в. "БАНКЕРЪ" за законност и власт,  публикувахме коментарчето "Кошмар", което ще повторим заради непреходното му значение:

"Тъкмо виждах как Ева Грийн тича към мен, разперила ръце като криле, и с пламък в очите, обещаващ разтърсващи познания под надвисналите клони на райската ябълка.

Бях готов, когато чух силен трясък и тропот на тичащи крака. Ай да му се не види, кога успя Господи, та ме прочете като книга, и прати архангелите да ме накажат за предстоящото грехопадение?!

Не е Господ, жена ми ще да е, рекох и скочих от съня си, готов за обяснение. Жена ми вече беше седнала в съпружеското легло и с ококорени от ужас очи гледаше към вратата.

А там вместо Ева Грийн, с насочени към нас дула на късите си автомати - в позиция "за стрелба", клечаха три барети. Ръцете на тила - изкрещяха те и застрашително прищракаха с оръжието.

Вдигнахме ръце и застинахме.

Апартамент 160, вход В, блок 15-16, Зона Б-19 ли е вашият адрес, запита единият от баретите, полагайки таран върху откъртената от пантите врата под краката си. Апартамент 160, вход В, блок 11-12, Зона Б-19, машинално отговорих аз.

Търсим Жоро Вещицата, скръцна със заби вторият. Аз съм Пешо, вещица тука няма - рекох и понечих да посоча жена ми.

Стой, не мърдай, креснаха пак те и насочиха автоматите.

Ще те питам за последно: апартамент 160, вход В, блок 15-16, Зона Б-19 ли е адресът, рече третият.

Всичко е така, само блокът е 11-12, окопитих се аз. 15-16 е през един блок от нашия, допълних.

Писна ми, каза първият, махна с ръка и тримата изчезнаха в тъмнината като нинджи.

Абе не им е леко на момчета, помислих си. Как да се оправят, като Зона-Б-19 е до Зона Б-5, а Зона Б-18 е в друг квартал?! Ако ще американски тюлени да са, пак ще се объркат при тая номерация.

Станах, облякох се и отидох да търся дърводелец за вратата. Не го намерих, защото вече имал три адреса. Някакви барети провели акция..."

Продължавате ли да вярвате, че Хераклит е прав?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във