Банкеръ Daily

Коментари

За Район "Витоша" и булевард "Витоша"

Плащането на немалките по размер местни данъци и такси мина и тази година, а инвестиционната програма на Столичната голяма община поне в раздел "Инфраструктура" си остава  непременена от десетилетие насам и най-вероятно само се преписва едно към едно всяка година. И за да докажем своите твърдения, ще сравним два района на столичния град, които носят едно и също име. Става дума за район "Витоша" и булевард "Витоша".

Проснал се от Павлово до Симеоново и от Бояна до Владая и Марчаево, район "Витоша" винаги е бил леко пренебрегван от началниците и чиновниците от улица "Московска". Нещо, което не може да се каже за булеварда - пешеходна зона, разтегнал се от Съдебната палата до НДК.

Готов съм да се хвана на бас, че в България няма друг по-ремонтиран булевард от столичния "Витоша". То не бяха години, то не бяха петилетки на редовен ударен труд. От април та до ноември. Без прекъсване. С данъците на всички софиянци се ремонтираше една улица, която трябваше хем да се превърне в някаква визитна картичка на столицата пред света и чуждестранните туристи, хем перманентно да пълни джобовете на нашите фирми, които все правеха и поправяха нещо по пешеходната зона.

Хайде да погледнем колко данъци и такси се плащат, да кажем, средно на имот в многоетажната част на столицата и в периферните квартали, заети основно с еднофамилни къщи. Да сметнем за единица площ на имота. И тогава ще видим кой кого финансира.

В район "Витоша" хората продължават да инвестират най-вече лични средства - или с пари на техните фирми, в пътища от железобетон или асфалт, както и в местни канализации. Да не говорим за такъв лукс като редовното сметоизвозване.

Начинания, които целят някак си да запълнят дупката от нежеланието на общината да инвестира в крайните квартали, защото там чужденци рядко ходят. И второ, може би защото в район "Витоша" обикновено на местните избори не се гласува правилно, както показва статистиката на ЦИК. Дори веднъж по тази причина измениха закона и СОС назначи правилния кмет... Валерий Йорданов, бивш полицай.

Та въпросът е кога най-сетне услугите, които получават от общината столичани, ще са пропорционални на техния дял във формирането на бюджета на София?

Facebook logo
Бъдете с нас и във