Банкеръ Weekly

Коментари

За моралния релативизъм около дрънкане за пари във ВСС

Вчера по национална телевизия представляващият ВСС Димитър Узунов призна две неща: първо, че получава около 7000 лв. заплата, и второ, че ще си вземе 20 месечни трудови възнаграждения на куп, когато окончателно си тръгне  от сСъвета. След което уточни, че колежката му Соня Найденова – бивш представляващ този същи ВСС, се е объркала, като е заявила, че решението да се дават заплати накуп като обезщетение в края на мандата на магистратите от ВСС е незаконосъобразно.

Така, на път за Районния съд в гр. Сандански, където щял да се върне на работа, вече почти бившият шеф на управата на Третата власт подчерта, че "Не се притеснявам, не се смущавам, не се водя на ведомост в която и да е фондация или в неправителствена организация. Разчитам и се издържам единствено от трудовото си възнаграждение". И застана в позата на морален съдник.

След което малко по адвокатски хвърли и няколко остри и нажежени камъни в градините на двама от своите колеги по ВСС - Соня Найденова и Калин Калпакчиев, които декларираха, че се отказват от това обезщетение. Според Узунов: "Тя самата е получила 18 заплати като обезщетение, тоест получила е 98% от обезщетението си, и сега продънва ушите ни, че се отказва. Когато беше представляваща ВСС , тя получаваше 35% повече като възнаграждение от останалите членове на ВСС. Излиза, че когато тя получава повече, решението на ВСС е било правилно и законосъобразно. Нека Найденова се откаже и от тези 35%", призова Димитър Узунов с което косвено призна, че и той, като представляващ ВСС, е взимал с 35% повече от своите колеги.

И точно тук играта здраво загрубя и замерянето с остри павета се замести от диктуване на откровени доноси. „Като представляваща на Соня Найденова не й виждахме очите във ВСС“, отбеляза той и причината е проста - обикаляла нон стоп из Европа. Това - ние, журналистите, не го знаехме досега, но вече сме наясно. Ясна е и целта на лицето Димитър Узунов - да окаля Соня Найденова за радост на жълтите медии и за гняв на бедното и гладно народонаселение. С една дума, всички са маскари по своему.

Затова, според него, е по-редно да се пази в тайна размерът на паролака, разпределян във ВСС. "Не бива по този начин да настройваме хората срещу нас", призова Узунов.

И точно тук възникват няколко въпроса, които е редно да се зададат ребром. Нито министрите, нито депутатите, нито шефовете на агенции получават по 20 заплати накуп при напускането на изборен и мандатен орган, каквито са правителството или парламент. Защо ВСС се ползва единствен от тази привилегия?

Второ, защо трябва да каляш свои колеги публично за да защитиш свое морално решение относно получаването на пари - трансфер, който обществото категорично не одобрява? И колегиално  ли е това?

И трето, защо се гневиш, че подобни парични трансфери са станали обществено достояние, вместо да се извършат в тайна и насаме? И тези, които вършат това нещо, съзнават, че то вероятно е единствено морално укоримо или неуместно. След като е законосъобразно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във