Банкеръ Weekly

Коментари

Вър­не­те ико­на­та на Исус Хрис­тос

Първо му бяха взели кафеварката и дълго време не му я върнаха. Сега, тъкмо встъпи в длъжност и установи, че са му махнали иконата на Исус Христос. Но бързо щял да си я върне, защото само с нея и с Божията помощ страната ще успее да се оправи...

Още в първия ден като министър-председател за втори път (петък, 7 ноември) проблемите се струпаха на главата на Бойко Борисов. От картината, която нарисува със сиви бои, разбрахме, че сега ситуацията е много по-тежка - бюджетният дефицит бил около 4%, еврофондовете - спрени, доверието на европейски партньори също спаднало и страната загубила репутация в Брюксел. Всичко това новият премиер нарече "свободно падане", което се случило през двете години, когато ГЕРБ спечели изборите, но не управляваше.

"Щях да бъда щастлив, ако бяхме преди две години и дефицитът беше 0.48%, а не както е сега - над четири процента. Видяхте колко фрагментиран е парламентът и каква омраза и непоносимост има между политическите партии. Някои забравиха, че миналия път ние пак бяхме победители и нямаха никакво основание да няма правителство без нас", подчерта Борисов.

Той благодари на партньорите си от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, задето някои излъчили министри, а други дали подкрепа, за да се състави новият кабинет. По думите му: "Никой не е щастлив и доволен, и никой не си представя, че това е най-комфортното и най-доброто правителство", но е по-добрия вариант, предвид идващата зима или провеждането на нови избори.

Бойко Борисов сподели също така, че от ГЕРБ са излъчили най-добрите свои кадри, а от другите си колеги очаквал да положат огромни усилия, защото дотук били с различните партии, с различни програми. От този момент насетне за всяко действие отговаряли взаимно.

"Няма как да кажем това министерство не важи, защото е ваше. Ние като колектив трябва да се измъкнем от свободното падане"... Днес слушах много, но заради толкова крехката стабилност не се изказах.

Единственото, което може да ме разколебае е, ако стане проблем с етническата толерантност. Тази конфронтация и омраза да не стигне до етническо напрежение - за това ще съм гарант. ДПС извън властта и всички безпринципни назначения. Експериментът "Орешарски" ни върна две години назад и сега оттам трябва да започнем да работим", изтъкна Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във