Банкеръ Daily

Коментари

Връщат шпицкомандите, водени от кметове

Диктатурата на здравата сопа идва и в центъра, и по места. Това не е измислица или злобна политическа инсинуация. Става дума за създаване на почти частни спецчасти, за което способстват  подготвяните промени в Закона за местното самоуправление. С една дума, връщат шипцкомандите, уж подчинени  на местната власт. А понеже тя основно е в ръцете на ГЕРБ -  и въпросните "шпицкоманди"  ще се превърнат в негласна партийна полиция или, казано на прост език,  в терористи по места. Те ще имат широки правомощия - например да задържат и да ползват помощни средства от рода на  белезници и други от този род. А прокурор няма да ги лови, защото ще имат и специална законова защита. Сиреч имунитет. Така ще се завърши изграждането на цялостната полицейска държава, в която репресивният апарат ще има потресаващо големи размери. Сега право да арестуват и да прилагат физическа сила имат служителите на МВР с полицейски правомощия, а наред с тях  и чиновниците от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), от Военна полиция, НСО, ДАНС, служителите на митниците и дори частните охранители. Сега към тях ще се присъедини и шпицкомандите на кметовете.

Това ужасяващо бъдеще, пред което бледнее картината, обрисувана от Оруел в "1984 година", ни предлага мнозинството в парламента, което разглежда т.нар. "формирования по сигурността" по места, които ще заместват стражарите и ще изземват полицейски функции. А за да мине номерът почти незабелязано, вносителите на идеята за шпицкомандата използват съвсем малко по размер смокиново листо: те се опитват да ни обяснят, че уж става въпрос единствено и само за "увеличаване правомощията и на сега действащите инспекторати за повишаване на събираемостта на глобите при нарушаване на общински разпоредби". Елементарно, нали! Но странно, че не им вярваме и дума.

И точно тук - от глупост или от обикновено сервилничене, се намесиха юнаците от Националното сдружение на общините в Република България. Благой Станчев - парламентарен секретар на НСОРБ, предложи шпицкомандите на кметовете освен униформи, както е предвидено в текстовете на  проектозакона, да имат и помощни средства, с които да осъществяват задържане на граждани. "Бих Ви предложил да обмислите варианта дали да не дадем възможност за използване на помощни средства. Такива възможности имат и горските, предвидени са и в Закона за рибарството и аквакултурите", мотивирал се Станчев пред депутатите. Страх го било общинарят, че ако не са въоръжени, облечени в униформени и с палки и белезници в ръце, шпицкомандажиите могат да ядат здрав бой от народа.

И точно тук тази идея бе подхваната от шефа на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов, който витиевато обобщи: "Имах предвид защитата при изпълняване на професионалните им задължения, защото знаем, че когато не се види полицейски служител, който по закон има и защита -  да не изпаднем в друга ситуация. Но това ще е тема, която ще се дискутира може би в работната група в детайли". С една дума Цветанов призна на шпицкомандаджиите професионален полицейски статут - команда на заплата в общината. В отговор Искрен Веселинов от групата на Патриотите в парламента, който е съвносител на промените, разясни, че тези служители ще имат специална защита по Закона за местното самоуправление, а не по Закона за МВР.  И всичко си застава на мястото. Формираме разни полиции с разни закони, но целта е само една - народът да не смее да гъкне и сегашната власт да ни управлява най-демократично... и вечно.

Остава въпросът: законът за шпицкомандите по места, които ще бъдат чиста проба партийна полиция, защото техните членове ще се подбират, назначават и ще им се заплаща  от кметовете, които са политически избор, дали няма да се сблъска с президентско вето и да стигне до Конституционния съд. Такава горчива съдба имат промените в Закона за частната охранителна дейност. Освен главния прокурор и президента, които атакуваха промените в Конституционния съд, отрицателни становища за тях изказаха браншовите организации и върховните съдилища. Мотивът е: с тях се дава зелена светлина за изземване на функции от МВР, които се делегират на, меко казано, не съвсем законни формирования.

Друг е въпросът дали тези паравоенни или параполицейски групи няма и да агитират активно по време на избори или да се борят със сопа в ръка с бизнес конкурентите на кмета? Нещо, което на Балканите се смята едва ли не в реда на нещата. А тогава ще стане много, ама много страшно. Защото бедните и стари хора по места не могат да се възползват от опцията "Терминал 2".

Facebook logo
Бъдете с нас и във