Банкеръ Weekly

Коментари

Вместо отговорност, размяна на чиновнически писма

Две от трите власти в държавата - служителите от териториалната дирекция на НАП - София и районните магистрати, се хванаха здраво гуша за гуша. Повод за поредния екшън, в който се включи и Висшият съдебен съвет, са несъбрани навреме от приходната агенция присъдени вземания за над 5.447 млн. лв., което е довело впоследствие до тяхното отписване по реда на Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Този факт се посочва в писмо до ВСС на председателя на Софийския районен съд.

Скандалната информация изтече след вчерашния пленум на ВСС, който единодушно реши да уведоми правителството, министъра на финансите и министъра на правосъдието за въпросната финансово-правна драма. Защото става дума за цели 7987 изпълнителни дела на Софийския районен съд, които са били прекратени изцяло или частично и загубите от това за кредиторите надхвърлят 5.4 млн. лева. Съответно толкова пари са спестили и измъкналите се като мокра връв от отговорността длъжници. И всичко това става на фона на постоянните призиви за затягане на коланите и събиране до последната стотинка на всички държавни вземания, за да влязат свежи пари във фиска и да се подкрепи изпълнението на бюджета.

Възниква усещането - и върху това акцентира и председателят на СРС Методи Лалов, за умишлен опит на данъчни служители да се измъкнат от изпълнение на служебните си задължения. По думите му  в голям брой от разпорежданията за прекратяване на производството по принудително изпълнение, макар изпратени до съда, са посочени и други съдилища и органи на досъдебното производство, което създава неяснота относно вземанията. Така длъжниците се измъкват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във