Банкеръ Weekly

Коментари

ВКС удържа натиска за царските имоти

Адмирации!!! Върховният касационен съд (ВКС) , макар и трудно, удържа откровено корупционния натиск за  оземляване на фамилията Сакскобургготски. С оспорван вот Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС отказа да сезира Конституционния съд за предложение на тричленния състав, който отказа правосъдие на последна инстанция по делото за Царска Бистрица. Безумният ход на тричленката беше отрязан с 21 гласа "против", но за чудовищната задкулисна обработка на гласуването говорят 18-те гласа "за" даване ход  на питането.  

И се появява  въпросът, който няма как да бъде зададен без наличие на порочни помисли: "Какви са правните последици от решенията на Конституционния съд в хипотеза, когато се обявява за противоконституционен закон с еднократно действие и по-конкретно закон, с който е извършено отчуждаване на движимо и недвижимо имущество от персонално посочен в закона кръг от лица, без обезщетяване и без отчуждаването да е било поставено в зависимост от конкретни държавни и обществени нужди?“

И понеже тричленният състав по делото за "Царска Бистрица" е очаквал реакцията на мнозинството, задава и втори въпрос: "Допустимо ли е тричленен състав на ВКС да внесе в Конституционния съд на Република България искане за тълкуване на разпоредба от конституцията в хипотеза, при която необходимостта от тълкуване на тази разпоредба е установена при разрешаването на конкретен правен спор?" Тоест може ли тричленката да прескочи общото събрание на колегията и да направи, каквото си е наумила. Тук реакцията на мнозинството е по категорична - 15 гласа "за" и 24 - "против".

Че царедворската сервилност и търговията с влияние  са безгранични, спор няма. Друг е въпросът дали Конституционният съд би приел да разяснява ефекта от собственото си peшeниe, с което преди повече от 20 години обяви за противоконституционен  Зaĸoна зa oтнeмaнe в пoлзa нa дъpжaвaтa нa имoтитe нa бившитe цape Фepдинaнд и Бopиc и на тexнитe нacлeдници. Но не може да се пренебрегне  очевадното - "царските" имоти са купувани и строени с парите на данъкоплатеца, а титуляр на правото на собственост е държавното учреждение с архаично наименование Интендантство на Цивилната листа на Царя.

Досега съдът призна собствеността на държавата върху дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково". Делата за двореца "Врана", за резиденцията "Царска Бистрица" и за 16 500 дка гори в Рила обаче продължиха, а Симеон Сакскобургготски и верните му поддръжници  вече втора година  настояват за  претенциите си. А  властта  опита на няколко пъти почвата за сделка по иначе нетърпящи пазарлък въпроси с предложения за решаване на несъществуващия проблем с царската реституция.

Категорично няма нищо за реституиране, за питане и тълкуване. Решението на Конституционния съд от 1998 г., с което беше зачертана от правния мир "наредбата-закон" от 1947-а, се прилага занапред, а последиците от обявяването на един закон за противоконституционен се уреждат от парламента. В случая последиците са тези, че одържавяването на имотите отпада, но това не прави автоматично  частна собственост на бившия монарх. Премахнато е действието на един специален закон, който е поначало грешен като правно средство, защото и в онези времена имотите не са били на царската фамилия. Правното действие на "наредбата-закон" е по същество актуването им като държавна собственост, а не одържавяване. Тъкмо това обаче не устройва царистите, в услуга на които тричленният състав формулира порочната си теза, че ставало въпрос за необезщетено отчуждаване. Не може да одържавиш имущество, което е държавна собственост, нито да го отчуждиш срещу обезщетение от някого, който няма право на собственост върху него. Тъкмо по тази причина е нонсенс да се прави специален царски реституционен закон - няма нищо царско за реституиране. 

Очакваме обаче  играта за царските имоти да продължи в изпълнение на приети поръчки. След като съдът на първа и втора инстанции  в продължение на няколко години държа правата линия, ще е пълен позор върховният съд да допусне тържество на беззаконието с единфинален скандал. Затова и предупредихме отдавна за капана, заложен в Гражданския процесуален кодекс с приетите по абсолютно непрозрачен начин промени, които орязаха ключови правила за прилагането на утвърдената от ВКС задължителна съдебна практика. 

И подчертаваме - както винаги, че ако царската фамилия има нужда от имоти у нас, да си ги купи. В добавка към палата в с. Баня, който искала да продаде за милиони. Не се съмняваме, че ще се намери някой  арт предприемач, който ще  ги продаде на преференциални цени с царско лого на фасадата и с гарантирана енергийна защита.  
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във