Банкеръ Weekly

Коментари

ВКС на колене за царските имоти

Възмутително, но факт! Върховният касационен съд (ВКС) захрани подозрението за наличие на таен план за царските имоти. Вместо да сложи логичен край на делото за Царска Бистрица, като признае имота за държавна собственост, тричленен състав спря делото, за да пита Конституционния съд мокра ли е водата. Въпросът, по който Mapгapитa Coĸoлoвa, Cвeтлaнa Kaлинoвa и Гълъбинa Гeнчeвa искат тълкуване, представлява на практика отказ от правосъдие. Конституционният съд трябва да разясни ефекта от собственото си peшeниe, с което обяви за противоконституционен преди повече от 20 години Зaĸoна зa oтнeмaнe в пoлзa нa дъpжaвaтa нa имoтитe нa бившитe цape Фepдинaнд и Бopиc и тexнитe нacлeдници. 

Царедворската сервилност в условията на беззаконие няма, разбира се, граници. Само че и децата вече разбраха: царските имоти са купувани и строени с парите на данъкоплатеца, а титуляр на правото на собственост е държавното учреждение с архаично наименование Интендантство на Цивилната листа на Царя. Но, както писахме многократно, управляващите заложиха капан, който да щракне, когато му дойде времето. 

Досега съдът призна собствеността на държавата върху дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково". Делата за двореца "Врана", за резиденцията "Царска Бистрица" и 16 500 дка гори в Рила обаче продължиха, като Симеон Сакскобургготски и верните му поддръжници демонстрират вече втора година арогантност в претенциите си. А актуалната власт опита на няколко пъти почвата за сделка по въпроси, които не търпят пазарлък.  

След писмо на Кобурга с предложение за решаване на несъществуващия проблем с царската реституция  премиерът Бойко Борисов реагира светкавично със създаването на "работна група". Тя пък препоръча реституционен закон, след като самите царски юристи уверяваха години наред в един глас, че не е нужен. И че дори би бил противоконституционен, тъй като щял да е закон за една личност. Той е и абсолютно ненужен, защото няма нищо царско за реституиране.

Няма нищо повече и за питане и тълкуване. Решението на Конституционния съд от 1998 г., с което беше зачертана от правния мир "наредбата-закон" от 1947-а, се прилага занапред, а последиците от обявяването на един закон за противоконституционен се уреждат от парламента. В случая последиците са тези, че одържавяването на имотите отпада, но от това те не стават частна собственост на бившия монарх. Премахнато е действието на един специален закон, който е поначало грешен като правно средство, защото и тогава имотите не са били на царската фамилия. Правното действие на "наредбата-закон" е по същество актуването им като държавна собственост.

Аргументът, че в наложения през 2009 г. мораториум върху разпореждането и експлоатацията на царските имоти е посочен срок на действие  до приемането на специален реституционен закон, също издиша. Подобна уговорка няма практически правна сила - тя не обвързва държавата с приемането на такъв норматив. Мораториумът не е нищо повече от обезпечителна мярка срещу опасността царската фамилия да отчужди или да натовари с вещни тежести имотите, както и да изсече горите в Рила.

Досега съдът държа правата линия, но не е трудно да си представим натиска, на който е подложен. И предупредихме какво се готви с приетите по абсолютно непрозрачен начин промени в Гражданския процесуален кодекс, които орязаха ключови правила за прилагането на утвърдената от ВКС задължителна съдебна практика. И тъкмо по отношение на ВКС беше заложен законовият капан, който е напът да щракне. Защото въпросният тричленен състав пита нещо, с което досегашните бяха наясно. И ако става въпрос само за тупане на топката, Конституционният съд не би трябвало изобщо да допусне подобно тълкуване. 

След поредицата загубени съдебни битки Симеон изпусна нервите си. Бил "омерзен", грозно било да го принудят към "второ изгнание", тормозели го по "систематичен начин". Фамозният Олимпи Кътев пък плонжира с вопъла, че не можело "Царят да бъде единственият човек в България, който да няма собственост в България". Не каза обаче защо забърканата във финансово-консултантски схеми царска фамилия не си купи имоти у нас, ако има нужда от такива. Нима всеки безимотен българин бяга в изгнание, ако не получи царско наследство, за което съди държавата си?! 
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във