Банкеръ Weekly

Коментари

Велико въстание или проруски метеж - кой да ти каже!

Великото народно въстание не се случи. И Великото народно събрание едва ли ще го бъде. За равносметка е рано, но ако теглим дотук чертата, един въпрос бие вече прекалено на очи. Въпросът за проруския метеж, който форумите анонимно подгряват, но никой не изговаря открито. Когато изметат площада пред партийния дом, ще остане миризмата от теориите на заговора.

Истината е, че у нас отдавна нищо не се случва без задгранична политическа санкция. Ако е положителна, държиш властта дори да крадеш пладнешки. Ако е отрицателна, маневрираш малко преди да хвърлиш кърпата. Затова управляващите не я хвърлят - защото отвън яко им шушукат, че въстание няма да има. А със събранието те да се оправят. 

Троловете на ГЕРБ са смели тъкмо във форумите, защото дори Биков не гъква гласно за руски метеж. Всички от премиера Борисов до политоложкия им слугинаж стигат най-далеч до "Резидента Радев", но обикновено спират преди "Решетников". Не смеят да се израдват на глас дори с ареста на "Костя Копейкин". Въобще мълчат за всичко важно извън граница, камо ли да навлязат в темата за мълчанието на евроатлантическите агнета, които ни проглушиха ушите за чудовищното безправие в Полша и Унгария.

От ДПС са също подобаващо дискретни. Стигнаха единствено до деликатния въпрос защо Христо Иванов се е фиксирал толкова в Доган и Пеевски. Ами нали всичко уж започна с десанта в Росенец, а той не е казал още ляв ли е, десен ли е. И откъде са му парите.

Не го е казал и Слави Трифонов, нито Мая Манолова - явно е страхотна тайна. Пък и електоратът вече не кълве на цветове и посоки, вероятно защото стана по-умен от поговорката "Глупостта ходи по хората". Или пък защото, за да се намърдат между левия и десния бут на властовата скамейка трябва да крият спонсорите и да наблягат на кьорфишеците. 

А белезите на руската връзка са налице. Но не повече от тези на евроатлантическата. Затова от ГЕРБ си позволиха да подметнат, че протестът не излъчва лидери, нито има управленска програма. Стигна се до там, че Борисов е готов да оглави протеста срещу себе си, за да оцелее. Включително с рестарт на държавата.

Остава да заложите кое е по-правдоподобно - агитките за въстанието да са платени от Божков, който остана без бизнес, или да са платени от Борисов, който разпределя бизнеса? Засега картината още е неясна, нужно е време да се избистри. Но пък и времето обикновено не стига да изпревариш и проумееш своевременно ходовете на задкулисието.

За неплатените и искрено отвратените от статуквото българи добри новини засега няма. Мутрите оставка подават, но босовете не предават. При толкова въстаници и такива водачи велики дела не чакайте!

 

 

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във