Банкеръ Daily

Коментари

Ваксинация за пример, по нашенски

Очевидно е, че и новата 2021 г. ще мине под знака на COVID-19. Периодът от края на 2019-та досега е достатъчен, за да се превърне тази тема в най-важната за хората както у нас, така и по света. А и психолозите вече отчитат, че сред щетите, нанесени от коронавируса, особено тежки като латентно проявление и продължителност ще са психическите. 

Психиката на българина обаче е последна грижа на управляващите. Това е факт далеч преди да се развилнее заразата и поради тази причина в момента, пък и в бъдеще, едва ли можем да очакваме промяна в положителна посока. Така че нашенците, които ще си говорят сами, навярно ще се увеличават.

Ако беше загрижена за менталното здраве на народа, властта и най-вече премиерът Бойко Борисов щяха да са по-внимателни при публичните си изяви, отнасящи се до коронавируса, моментната ситуация, статистиката и превенцията на заразата. Борисов обаче май не си дава сметка, че темата COVID е твърде деликатна и хората са твърде чувствителни, и продължава да я използва при предизборните си обиколки с джипката.

Той и преди се държеше като гален по главата от "три папи", но откакто преболедува вирусната инфекция вече се изживява като онзи над тях. Дай боже всеки разболял се да оздравее, но от друга страна е интересно да научим колко лекари са се грижели за него, какви лекарства са му давали, за да се излекува... Та да разберат и обикновените хора, че нещата не са толкова страшни, въпреки че мрем като мухи, ако съдим по статистиката.

Е, тази информация навярно е държавна тайна. За сметка на това всички нас, простосмъртните, ни очаква една чудесна ваксинация за пример, както обеща Борисов. А ще е за пример, тъй като "много внимателно управляваме пандемията, за да може бизнесът да работи".

Такива бяха неговите думи по време на днешната му визита в Банско. Но, ако действително управлявахме пандемията, да сме дали вече ноу хау-то на останалия свят и всички да сме забравили за вируса. Защо да не споделим и как в условията на криза непрекъснато бележим икономически ръст, бюджетът ни е бетон, с две думи - държавата процъфтява и връзва?

Притеснява ме, че вместо ваксинация за пример най-вероятно ни очаква нещо друго. И то ще е свързано със самите ваксини и доставката им. За цената да не говорим, защото никой не знае или не казва за кое какво сме дали и ще дадем.

Преди време министър-председателят спомена, че с първите си договори България си е осигурило близо 13 млн.ваксини за около половин милиард лева, включително с логистиката и съхранението. Досега сме договорили ваксини на "Астра Зенека", "Модерна", "Пфайзер"/"Бионтех" и "Джонсън и Джонсън". Договорените от ЕС цени за първите три (на брой) са съответно 1.38 евро, 18 долара, 12 евро, като съюзът ползва 24 на сто отстъпка за "Пфайзер" и 45 % отстъпка за "Астра Зенека".

Изтеклата информация за цените на ваксините обаче предизвика скандал в края на 2020-та и тази седмица еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду обяви, че общността ще запази в тайна подробностите по договорите си с производителите докато преговаря с тях. Цените и договорените количества очевидно ще останат тайна по простата причина, че става въпрос за пазарлък и огромни финансови интереси. Пък и, както спомена проф.д-р Андрей Чобанов, ръководител на лаборатория "Експериментална имунология" при БАН, ваксините пристигат с приоритет за тези, които са платили най-много за тях.

Това е факт - Израел, който даде по 30 долара на брой за ваксина на "Пфайзер", експресно се сдоби са такива количества, че до края на януари ще бъдат ваксинирани 2 млн. души. Да не забравяме и указа на Доналд Тръмп, който даде приоритет на доставките на тази ваксина в САЩ преди да започне износа й по света. Тоест 300-те милиона ваксини, които днес ЕС договори с тази компания, ще дойдат по-късно.

Като добавим към това и технологичното време за производство, както и очевидната необходимост от увеличаване на производствените мощности, нашенската ваксинация за пример най-малкото ще се отдалечи във времето. А поради увъртането около цените едва ли ще разберем колко от предвидените милиони ще бъдат похарчени по предназначение и колко ще бъдат откраднати. Типично по нашенски...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във