Банкеръ Daily

Коментари

В КЕВР крушка свети, а под нея... часовой!

Не съм подстрекател, но си мисля, че е крайно време членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), начело с нейния шеф Иван Иванов, под строй да се отправят към затвора. Това отдавнашно мое желание, а вероятно и на повечето българи, се възражда и избуява от чудесната новина, че служители на ДАНС и МВР са влезли в комисията и проверяват дейността й.

Подобна операция в регулатора имаше и през пролетта на 2017 г., когато тогавашният Обвинител № 1 Сотир Цацаров тържествено обяви, че звеното "Антикорупция" в прокуратурата е започнало разследване срещу служители на КЕВР. Ставаше въпрос за бившите шефове на комисията Ангел Семерджиев и Светла Тодорова, а задачата на прокуратурата беше да потърси отговор на въпроса "Дали КЕВР реално контролира газоразпределителните дружества и дали обявените от тях инвестиции действително са направени или са си само на хартия?"

Редно е да отбележим, че във връзка с разплитането на тази шарада прокуратурата връчи обвинителни актове на двамата шефове и през 2020 г. делото се озова в Специализирания наказателен съд. Оттогава обаче сякаш някой дръпна шалтера на Темида и всичко по този случай потъна в мрак и тишина.

Каквото и да си говорим, подобни акции на ДАНС и МВР биха могли да станат регулярни - най-малкото заради дисциплиниращия ефект. Иначе КЕВР ще продължи да се държи като Комитета по цените от времето на Тодор Живков. По онова време, когато в България се повишаваха само заплатите и другите доходи на трудещите се, а цените... или биваха коригирани, или ги привеждаха в съответствие с международната конюнктура, или просто леко мръдваха нагоре!

Същата работа е и с КЕВР, чийто шеф Иванов - с достатъчно отруден и измъчен вид - от няколко години все ни уверява, че комисията прави всичко възможно за обуздаване на цените на тока, парното и водата, но... няма как, все това е положението и затуй регулаторът винаги е безпомощен.

За посещение от такъв характер плачат и т. нар. БНЕБ - "Българска независима енергийна борса“ ЕАД, както и дружеството майка БЕХ - "Български енергиен холдинг” ЕАД.

Уди Алън направо би се разплакал от завист към тези титани на абсурда, които все правят-струват , но винаги добутват нещата до една единствена позиция - токът за износ винаги поевтинява, а токът за вътрешния пазар няма как да не поскъпва непрекъснато.

Има и още една причина контролът върху тези дружества да стане регулярен: всички те имат пряка връзка с националната сигурност и е необяснимо защо институциите, които я пазят, забравят за това.

Ако зависеше от обикновените хора, тутакси бихме извършили "граждански арест" за Иванов и компания. Но МВР ще рече, че посягаме срещу националната сигурност и ще ни прати в ареста. И тогава хем ще припяваме тъжно "в коридора крушка свети, а под нея часовой", хем после ще си платим за светещата крушка. По цени на КЕВР...

Facebook logo
Бъдете с нас и във