Банкеръ Weekly

Коментари

Усещане за корупция? Прекалено сте чувствителни!

Не може да бъде - само половината българи имали усещането, че в последните три години корупцията в страната се увеличава. Това сочи изследване на "Евробарометър" за възприятията за корупцията в Европейския съюз. Конкретно числата са повече от съмнителни.

Как ви се вижда, например, съотношението между корупционните индекси на Евросъюза и България - средно 42% при тях, едва 51% за нас? Освен това, само 26% от българите споделили, че са били засегнати лично от корупцията в своето ежедневие, докато средният резултат за ЕС е малко по-висок. А при онези, които се определят като пострадали от корупцията, отново "водим", защото 11% направо си е фантастичен резултат.

Усещане за достоверност и връзка със здравия разум вдъхва все пак резултатът, според който четирима от всеки петима българи са убедени, че в страната им има корупция. Както и че не е приемливо да се дават пари, за да се получат услуги от държавната администрация. И други неща са ни на място - сочим масово, че подкупите вървят най-вече сред политиците, местната власт, полицията, митниците, здравната система и въобще държавните служители. 

И все пак - що за хора са онези 23%, според които корупцията е намаляла през последните три години? Възможното обяснение е, че по-малко си искат директно подкуп, за да не ги хванат. Но пък и работа не ти вършат - ако не дадеш, ще те принудят да  предложиш.

Крайният резултат е същия, но изглежда някак като сътрудничество в името на обща цел! Като, например, онова коопериране между Васил Божков, Народното събрание, Министерския съвет, финансовото ведомство, Комисията по хазарта и правораздавателните органи, давало богата реколта преди да се изпокарат. Или пък между инвеститорите в подпорния хотел "Алепу Вилидж", созополските общинари и строителния надзор, които вкупом ни направиха разногледи, докато ни обясняват че сме идиоти.  

Очакваме в следващото изследване на "Евробарометър" усещането за корупция да се свие решително до "предимно емоционална категория" и да остане само "вестникарско внушение" - според оценката на финансовия министър Владислав Горанов.

Каква по-сигурна гаранция за това, след като ДПС подкрепи предложението на ГЕРБ за създаване на временна парламентарна комисия, която да разследва прехода? Още повече, че по думите на Йордан Цонев, създаването на въпросната комисия било идея, "предложена преди известно време от нашия колега Делян Пеевски?"

В крайна сметка той уточни, че "една такава анкетна комисия няма да дублира работата на правораздавателните органи, тя по-скоро би имала задачата да направи експертно-икономически и политически анализ". В този смисъл, отава открит само един въпрос: "Защо цял автобус с народни представители ще разстрелят половин работна година, за да установят онова, което всички знаем от три десетилетия насам?" 

Е, и едно неизвестно още остава - инициативата ще бъде ли приета в този обобщен вид и от БСП - като вината с мезетата? Особено, след като "червените" зададоха първи дневния ред - да бъде установено "Кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков и всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС и станали емблема на криминалния преход?"

Отделно, главният прокурор Иван Гешев също подпука олигарсите и приватизацията. Въпреки че кръстоносният поход на държавното обвинение също е обречен само на... теоретичен успех!

Цялата тази гимнастика изглежда безсмислена, но не е. Целта е усещането, че управляващи и опозиция са плеснали с ръце и са се прегърнали, да спихне до убеждението че са едно неразривно "държавническо" цяло, което барометрите сочат вече трийсет години. 

Ликуй, народе!

Facebook logo
Бъдете с нас и във