Банкеръ Daily

Коментари

Укрит в хотел, Влад Тенев се подготвя за среща със законодателите

В опит да се скрие от хорското недоволство, Владимир (Влад) Тенев се е преместил в хотел, търсейки убежище от ядосани клиенти, заплашващи живота му. След 24 часа той ще трябва да се изправи и срещу изнервените американски законодатели, застрашаващи бизнеса му. 

Главният изпълнителен директор от български произход на онлайн брокера "Робинхуд маркетс", който през уикенда навърши 34 години, трябва да положи сериозни усилия, за да успокои критиците си от политическия спектър и да успее да регистрира на борсата своята високотехнологична компания, родена в Силициевата долина. Това ще се случи на 18 февруари, когато е насрочено изслушването му пред комисията за финансови услуги на долнта камара на Конгреса на САЩ. На него Тенев ще трябва да даде задоволително обяснение за епичния скок на акциите на няколко подценени фирми начело с GameStop, приключил с фиаско след като "Робинхуд" временно ограничи търговския оборот. 

През последната седмица българинът избягва да се прибира в къщи след като е получил смъртни заплахи, твърдят запознати с въпроса лица. В тесен кръг шефът на онлайн платформата пък се шегувал мрачно с чувството да е мразен - намек към безкомпромисната група от законодатели, които могат да вгорчат живота на фирмата.

"При всяко изслушване в Конгреса, при всяка новинарска история, има жертва, злодей и защитник", коментира Джийн Грабовски - партньор във фирмата по кризисни комуникации Kglobal. И добавя, че в случая с Тенев той "автоматично ще е злодеят". 

В известен смисъл Тенев ускори цикъла на съзряване на любимо дете на Силициевата долина по вече познатия сценарий "първо го създаваш, а после искаш извинение". "Фейсбук", например, навърши 14 години преди основателят му Марк Зукърбърг да бъде привикан в Конгреса да дава обяснения за скандала с конфиденциалността на данните с участието на "Кеймбридж Аналитика". "Робинхуд" съкрати това време до осем години, подчертавайки нарасналата отговорност при управлението на инвестициите на клиенти.

За разлика от Зукърбърг, който се изправи лично пред законодателите, Тенев ще се появи виртуално пред комисията за финансови услуги на Камарата на представителите в група с други участници в борсовия екшън. Срд тях е и милиардерът Кен Грифин, чиято нвестиицонна компания маркет-мейкър на "Робинхуд" и хеджингов фонд "Ситадел", изиграха по-различна задкулисна роля в януарската борсова мания. Тенев обаче ще защитава по-мада фирма, която тепърва ще прави първоначална публична оферта, директна борсова регистрация или пък ще се обедини с инвестиционно дружество със специално предназначение - в зависимост от изхода на спора около ролята на "Робинхуд" във възхода и срива на акциите на GameStop. 

Натискът за превръщането на брокера в публично търгувана фирма е огромен след като той се оказа неподготвен за поисканата на 28 януари допълнителна застраховка в размер на 3 млрд. долара от клиринговата къща, обработваща сделките с книжата на GameStop и на другите няколко компании, които дребните инвеститори изкупуваха масово. Това принуди "Робинхуд" да ограничи рязко залозите за тези "горещи" книжа и впоследствие да редуцира исканата допълнителна застраховка до 700 млн. долара. Междувременно, брокерът изтегли милиони долари от банкови кредитни линии и получи 3.4 млрд. долара от фирми за рискови капитали, за да оцелее в бурята.

Разплащането тепърва предстои. Както и отговорите на цял списък от въпроси, подготвен от законодателите от Вашингтон, които проучват как "Робинхуд" се е справил с хаоса на тези огромни пазарни колебания. А също и по какъв начин генерира приходи от клиентските поръчки за покупко-продажба на ценни книжа, които изпраща на маркет-мейкъри като фонда на Грифин. 

Досега обясненията на Тенев не успяха да оборят теориите за онлайн конспирация, нито трупащото се недоволство на потребителите. Той по-скоро се опита да разсее схващането за мистичната задкулисна роля на високоскоростните търговци. И да затвърди една от ключовите иновации на фирмата - търговски портал, осветлил инвестиционната вселена и посредничещ при сделките на прост английски език. 

Този подход помогна на "Робинхуд" да привлече по-млади потребители, в повечето случаи - новаци в инвестирането на финансовите пазари. Средната възраст на клиентите на компанията в началото е била около 31 години, а основателите й (Влад Тенев и партньорът му Байджу Бат) са успели да "отгедат звездни инвеститори" като рапърът Снуп Дог и актьорът Ащън Къчър.  

Съдбата й оттук нататък зависи от политиците, от регулаторите и от заинтересованите от оцеляването й милиардери. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във