Банкеръ Weekly

Коментари

Уеуе мауе!

Бат'Сали не пита, той си знае...

Новобранците в парламента предизвикаха снизходителни усмивки. В двата дни на парламентарен контрол въпросите им звучаха по детски чисто и по старчески глупаво.

Един от новата реколта пратеници на парламента попита какви мерки трябва да се вземат, за да не се повтарят авариите по електромрежата през настъпващата зима. Служебният министър му обясни, че мрежата ни е предимно въздушна, което питащият явно не беше забелязал. И каза, че трябва кабелите да се вкопаят в земята, но пари за такъв лукс няма и няма и да има. Депутатът не остана удовлетворен. Може би очакваше до всяка група дървета в близост до електропровод да има караулен екип от гражданска защита, снегът да се мие от боровете или пък населението да клати клоните при снеговалеж.

Друг представител пък реши да отдаде дължимото явно на хората от избирателния си район, като попита служебния премиер защо е спрян ремонтът на някаква селска клиника. Премиерът за пръв път изтри от устните си вечната усмивка и му обясни, че няма представа. Явно депутатът се беше препознал - помислил го беше за общ работник на обекта.

Разгромителен почерк внесе друг народен представител, който попита премиера защо е уволнил областния на Шумен. Премиерът откровено се развесели и му прочете "признанията на уволнения". Той заявил пред местните медии, че е отстранен напълно основателно, защото премиерът предварително обявил, че областен в партийна листа веднага ще бъде сменян, а той бил даже на челно място. "Няма изненада", казал изхвърленият. С което със задна дата подложил динена кора на настървения сегашен депутат.

Едно от женските остриета на червените пък заглавичка финансовия министър не можело ли с прогнозния "свободен остатък" от фискалния резерв към края на януари догодина сега да се пълнят бюджетни дупки. На което министърът отговори елегантно, че такава практика (да допълним - и теоретична възможност) досега не е имало. Соцмеракът за харчене обаче явно беше объркал иначе светнатата депутатка.

Нивото на всеки следващ парламент пада, беше казал един уважаван от мен наблюдател.

Вече става страшно, бих добавил аз. "Уеуе мауе!", както би възкликнал водачът на предишния по-интелигентен парламент.

Но нека да завършим весело. Излезе един човечец на парламентарната трибуна да пита защо служебният кабинет не е ремонтирал пътя между две села, да ги наречем Джиброво и Пърцуцово. Той реши да изчете огромна експертиза, но след като го възпряха, произнесе само най-важното от нея: "Въпросната отсечка е изпълнена с дупки - с различна дълбочина и безразборно разположени".

Явно, че и партийните листи са били изпълнени с дупки, които сега зейват с пълна сила.

Писа Бат'Чаво

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във