Банкеръ Daily

Коментари

Удар в десетката - Съдът на ЕС препоръча арести на управници заради мръсния въздух

Управници, които отказват упорито да изпълняват мерки за чистотата на въздуха и по този начин нарушават правото на Европейския съюз, може да бъдат арестувани. Това постанови Съдът на ЕС по дело, заведено от германска екоорганизация срещу провинция Бавария. Решението е резултат от продължаващ вече 7 години отказ на властите да изменят плана за подобряване на качеството на въздуха, въпреки че са осъдени да го направят  от националните съдилища вече три пъти, включително и да ограничат движението на дизелови автомобили.

След като станало ясно, че управниците нямат нищо против да си плащат глобите без да изпълнят мерките, екоорганизацията завела поредното дело - този пък с искане глобата да бъде придружена от арест на екоминистъра, а евентуално и на премиера. Искането първо е отхвърлено на първа инстанция, но Върховният административен съд на Бавария потвърдил новата глоба и решил да отправи питане до Съда в Люксембург за евентуално задържане на управляващите като принудителна мярка. Мотивът за преюдициалното запитване - местните власти не  изпълняват съдебните решения, защото последните не водят до имуществена загуба. А това е така, понеже осчетоводявали разходите по тях като... приходи.

Съдът на ЕС признава, че се произнася за първи път по такъв казус, и че вътрешното право на Германия не допуска задържането под стража в подобни случаи. Затова прилагането на такава мярка тряабва да става само в краен случай и при условие, че е регламентирана във вътрешното право, не води до произвол и е спазен принципът на пропорционалност. "Ако се стигне до извода, че извършеното ограничаване на правото на свобода поради постановяването на принудителна мярка задържане, е в съответствие с тези условия, правото на Съюза не само би допуснало, а би изискало прилагането на такава мярка", подчертават евросъдиите.

Ако ще арестуват баварските управници за качеството на въздуха в най-богатата германска провинция, каква ли мярка ще е адекватна за нашите?! Та въздухът там е планински кристал пред софийския, а дизелите им са онези, които идват тук, след като излязат от екологичните норми. Междувременно съдилищата ни си прехвърлят делото по колективния иск за мръсния въздух в столицата, като всяко твърди че не му било работа да го разгледа. А от Столична община уверяват невъзмутимо, че вземат всички мерки, без да вземат никакви. Чистотата я разбират само като уреждане на консорциуми от Титани и Вълци, които ще лапат поредните стотици милиони за сметосъбирането в столичните райони без да мият улиците.

При такива прокуратура и съд арести за капризи като мръсния въздух не чакайте. Може и да криминализират изгарянето на боклуци, но докато отчетат някоя и друга присъда или глоба срещу сиромах, ще пропуснат непременно цели влакове със смет от Италия към България. Пък ако се разчуе, има как да се отдумат - не било боклук, защото понятието било остаряло. А най ми били суровини  - от ценни по-ценни, дар от тяхната за нашата мафия.  

 

 


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във