Банкеръ Weekly

Коментари

"Турски поток", хъбове и други изкривявания

Уж ние и руснаците говорим и пишем на азбуката, сътворена от светите братя Кирил и Методий, както твърди премиерът Бойко Борисов, а излиза, че не е така. След като си говорили с Путин повече от два часа, Борисов обобщи казаното и обяви, че Русия и Турция нямали нищо против "Турски поток" да мине през българска територия и тръбата твърдо ще влезе у нас.

Руската реакция по повод думите на премиера обаче ни подсказва, че Борисов и Путин са говорили на различни езици. Тръбата няма твърдо да влезе, а твърдо ще ни подмине. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков уточни, че федерацията и България проявяват интерес към "Турски поток", но не са постигнати конкретни договорености. У тях (българите) има желание да получат отклонение, но въпросът е откъде, през какви граници, допълни Песков. Освен това според него е сложно да се преправя проект, който в момента се реализира.

Казаното от Песков е обратното на това, което твърди Борисов.

И светите братя Кирил и Методий нямат никаква вина за разминаването. То се дължи на друг проблем.

Светлина върху него  би хвърлила теорията за когнитивните изкривявания, дефинирана от американския психиатър Аарон Бек и доразвита от колегата му Дейвид Бърнс в края на миналия век. Най-простичко казано, теорията се занимава с логическите грешки, които всъщност са изкривени форми на мислене, при които определени аргументи неправилно се представят в полза на дадена позиция.

Както твърдят психиатрите, това е резултат от нарушаването на логическите закони и допускането на системни грешки в преработката на информацията. И грешките са първообразът на когнитивните изкривявания. Такова изкривяване е избирателното умозаключение, което представлява изтъкване на определени детайли за сметка на по-съществени. Най-разпространеното избирателно умозаключение е приемането на желаното за реалност, като невъзможността да се постигне желаното се трансформира в силна вяра в неговото съществуване.

В конкретния случай силната вяра на премиера Бойко Борисов изкривява тръбата на "Турски поток" и тя твърдо минава през територията на България. Тя е дотолкова могъща (вярата, не тръбата), че Бек и Бърнс биха ахнали: в мисленето на премиера тръбата се включва в прословутия газов хъб "Балкани", от който започва да тече синьо гориво към всеки, който пожелае, включително и Турция, въпреки че си има "Турски поток".

Подобен проблем, обясним с теорията за когнитивните изкривявания, е и страстната борба за приобщаването на Западните Балкани към ЕС, която беше приоритет на заминаващото си българско председателство на Съвета на ЕС. В тази връзка би било добре да предложим на следващия председател Австрия да се пребори Северозападна България най-накрая да се приобщи към съюза.

Е, председателството свърши, а животът продължава. С повишаване на цените на тока и топлото. И навярно с други  когнитивни изкривявания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във