Банкеръ Weekly

Коментари

Трудът като неосъзната потребност

S 250 c0ede807 fb4f 46b1 b4a9 231bc2127872

Това, което съм намислил да кажа тук, е с неизмерима житейска стойност и има непреходно значение.

„В България никой не си върши работата, без да има външна, непреодолима и изискваща последваща реакция причина.“

Вижте само колко поговорки имаме за предпазването от трудова дейност и дори направо за вредата от труда.

„Работата не е заек да избяга."

„Ахмак лозе копа - юнак вино пие.“

"От работа не се богатее, само се гърбавее."

„Ден да мине - друг да дойде.“

И една нашенска, подуенска: „Работа ли е, и у сутиен да ми я турат, аз я не барам“.

Повод за тези народопсихологически размисли и страсти за труда като неосъзната потребност е последното развитие на обществения живот у нас.

Нима не забелязахте как главният прокурор запретна ръкави да работи. Десант в Комисията по енергийно и водно регулиране, нахлуване в Националната електрическа компания, Агенция „Пътна инфраструктура“ - на абордаж.

Защото като една кукувица го хванаха  да снася яйца в чуждо -  при това бизнес гнездо. И защото млади и красиви му искат оставката.

Как най-добре да изфинти общественото мнение? Малко труд, заради който е избран и назначен, не е излишен.

(А и отклоняването на вниманието е стар похват още от времето на соца. Но това е друга тема. Още при Тато бях забелязал, че почнат ли да пускат американска музика по радиото, значи предстои да вдигат цените.)

През зимата лампа в тунел „Ечемишка“ на магистрала "Хемус" разкъса и уби на място жена. Помните ли как веднага след трагедията председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ разпореди да се направят извънредни огледи на всички тунели и мостове в страната. Да, огледите са „извънредни“, т.е. полага се извънреден труд, защото плановите не откриват нередности, опасности, недостатъци. Плановите огледи граничат с престъпното нехайство, а извънредните са нещо като надзор над тях. След като се случи нещо непоправимо.

Село Бисер. Десет удавници принудиха министри и прокуратура да проверят язовирите. Оказа се, че 78 водоема са в „предаварийно състояние“. Което означава нови удавници при следващия голям дъжд. И още - че от 2743 язовира 268 са с неустановена собственост. Но този труд - да се надзирават тези опасни обекти, явно не е част от философията на съществуването на институциите, които трябва да бдят над тях преди дъжд. Длъжностните характеристики влизат в действие само след като се извали.

Ще ви издам и мой патент за справяне с чиновническото бездушие и бюрократичната леност. Когато се сблъскам с подобно накърнявашо душевния ми интегритет явление, само казвам (бавно, басово и приглушено):

"Ис-кам сре-ща с на-чал-ни-ка Ви. Имам пра-во на това, жур-на-лист съм." И показвам картата, на която пише, че всички органи трябва да ми оказват съдействие.

Тези думи пораждат отчаяна трудова саможертва у служителката Х. В името на клиента.

Т.е. - Аз.

 

Чавдар Цолов, подуенски мислител, началото на XXI век

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във