Банкеръ Daily

Коментари

Тотално безхаберие съхранява боклуците край магистрала "Струма"

Снимка: Архив

Агенция "Пътна инфраструктура", Община Дупница и фирмата "Феникс" са вкопчени в спор, докато тонове отпадъци остават в непосредствена близост до обгорения участък на магистрала "Струма". 

Вместо боклукът да бъде извозен, той само ще бъде избутан на няколко метра от виадукта, който пострада сериозно заради запалването на нерегламентираното сметище под него. Ремонтът на съоръжението струва почти 2 млн. лв. и засега сумата ще бъде поета от данъкоплатците, тъй като едва в последствие АПИ ще я възстановява чрез съдебен иск срещу частната фирма. 

Случаят вече започва да изглежда абсурден. От една страна, регионалното министерство обещава да приложи "цялата строгост на процедурите" срещу собственика на материалите, а от друга - фирмата "Феникс Дупница" е завела иск срещу АПИ за това, че пътната агенция нерегламентирано уврежда чуждо имущество.

Още по-нелепото е, че нито общината, нито държавните структури могат да се захванат с извозването на отпадъците. Причината е неизяснената собственост на терена, върху който са депонирани голяма част от тях и за който община Дупница и "Феникс-Дупница" водят дела. Имотът е бил общински и е даден под наем на фирмата по чл.19 от Закона за общинската собственост. При определени условия тя може да стане негов собственик и именно този спор е в съдебна фаза.

Отделно, местната власт и държавата си "прехвърлят топката". Градската управа е изпратила писмо до екоминистерството и РИОСВ-Перник и според нея законът не позволявал намесата й. В нормативите е посочено, че когато става дума за производствен отпадък, той трябва да бъде извозен от причинителя или извършителя на нарушението, ако той е известен -  т.е. в случая това е "Феникс Дупница". Все още се очаква отговор от екоминистерството и едва тогава боклукът може да бъде премахнат от района. Общината настоява да бъдат издадени предписания към частната фирма да стори това.

Най-лошото в случая е, че отпадъците на "Феникс Дупница" се трупат под магистралата от поне четири, пет години. Би трябвало за този период с проблема да са се запознали всички отговорни институции. Още повече, че преди година общината е изпратила писмо до пътната агенция и РИОСВ-Перник, в което изрично е упоменато, че има опасност от пожар. От пътната агенция обаче изобщо не отговорили. 

Засега единствената реакция на държавата бе извозването на отпадъците от сервитута на магистралата и повдигане на обвинение срещу собственика на фирмата за престъпление срещу околната среда и предумишлен палеж.

Покрай приключването на лятото и края на жегите се надяваме, че до подобни пожари няма да се стига отново, въпреки че предпоставките са на лице. Междувременно проверка на АПИ установи 120 нерегламентирани сметища под пътни съоръжения в страната. Имаше фрапантни случаи като земеделски стопани, отглеждащи под тях кокошки и съхраняващи сено.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във