Банкеръ Daily

Коментари

Топло, топло... стабилен бизнес с един милиард дългове

В страхотно написания автобиографичен роман "Вълкът от Уолстрийт" авторът Джордън Белфърт хвърля бележити лафове, за един от които често се сещам. Повод за прозрението е поредно пътуване по една от магистралите в Ню Йорк, която е вечно в ремонт, чийто край не се вижда. Та, докато се ядосва на обичайното задръстване, Белфърт казва нещо подобно: "Тези момчета от строителната фирма или са най-големите некадърници, или са истински гении, че да си осигурят такъв бизнес!"

За пътните ремонти у нас - ясно. За плочите на "Графа", които се надигнаха и нацъфтяха завчера при първата жега - също. Последователно гениални в същия смисъл са обаче и ръководствата на "Топлофикация - София", зад които стои неизменно Столичният общински съвет.

За кой ли път отчитат десетки милиони загуба, за която всичко им е виновно. Високи цени на въглеродните квоти, липса на частен инвеститор, който да изгради комбинирани мощности и да модернизира наличните, неплатени сметки, които незнайно защо не се събират. Пак щели да спасяват най-голямото общинско дружество, тепърва щели да търсят депутатите за дебат как да стане това, като междувременно проектът за когенерация с еврофинансиране затъна в нищото.   

Основният проблем за столичното парно бил, представете си, огромните му дългове от над 800 млн. лева. Че не е ли този проблемът на всеки некадърник, който не може да върже личния си бюджет?! Колко пъти сменяха ръководствата, всяко от които предприемаше мерки, а в резултат дълговете нарастват ежегодно с 10 %, при това без сериозни капиталови разходи, за каквито дават заявки?! Докога ще им слушаме разправиите с БЕХ и "Булгаргаз" за неплатените доставки на гориво?!

Дългове за над 835.4 млн. лева е натрупало общинското дружество "Топлофикация-София" в края на 2018 година. В това число се включват текущите и нетекущите задължения. Най-много са те към "Български енергиен холдинг" (БЕХ) - над 594 млн. лева, над 60 млн. лева дължи "Топлофикация-София" на доставчика на синьо гориво "Булгаргаз". Но  пък продължавали програмите за събиране на големи и стари задължения от клиенти, което слушаме вече второ десетилетие. 

Затова една от най-смислените услуги, предоставяна от най-голямата общинска фирма в най-големия град на страната, е катастрофална откъм финансови резултати, но изглежда на никого не му пука. Но пък и бездната е толкова дълбока, че няма как да прехвърлят всичко на гърба на коректните клиенти. Всеки ще покрие все някога от джоба си гениалната некадърност на тези назначени разбойници, чиито трайни резултати са просто за завиждане. 

Както се произнесе съдът по загубеното от "Топлофикация - София" дело срещу бившия й шеф Вальо Топлото за неплатени от него за парното в мезонета му сметки: "Обстоятелството, че, както е известно, в миналото ответникът е злоупотребил със средствата на ищеца, не дава право на монополиста да "върне жеста" с подобен иск". В резултат монополистът си остана с многомилионните загуби от размаха на бившия началник, чиито приемници се оказаха със същия капацитет и вече гонят милиарден дълг, но бизнесът остава стабилен.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във