Банкеръ Daily

Коментари

Теодор Славев: Хората в ЦИК стават заложници на депутатските прищевки

В момента няма обстоятелства, които да налагат забавяне смяната на състава на ЦИК. Обществената логика изключва избор на органи от НС да зависят от насрочването или провеждането на общи избори. Аз не мога да разбера какво чакат депутатите. Народното събрание изпада в политическа и юридическа черна дупка, когато става въпрос за избор на органи. Това коментира пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. От там се обявиха за спазването на закона и обявяването на процедура за нов състав на ЦИК. Юристите подчертават в писмо до председателя на парламента и до шефовете на всички парламентарни групи, че спазването на мандатността при упражняването на публичната власт е фундаментален стандарт за демократичност. 

„Мандатността в упражняването на публичната власт, заедно с провеждането на честни избори, е сред фундаменталните критерии, които определят една държава като демократична. В България, надявам се, не е установен диктаторски режим или режим на наследяване на властта, че да оставяме хора да управляват или регулират цели сектори. Законите трябва да се спазват, независимо от политическата конюнктура. В случая ако не се предприеме спазване на процедурата, се рискува най-малкото да се хвърли съмнение върху основанията за легитимност на ЦИК. В определен смисъл хората в ЦИК стават заложници на депутатските прищевки. От друга страна тези действия на парламента, грубото погазване на закона, дават отблъскващ сигнал към обществеността и по този начин се детронира доверието в институциите“, смята Славев.

Политическата интрига в случая с ЦИК е, че според Изборния кодекс парламентът избира и назначава само 3-ма от общо 21 членове на Комисията, останалите са в ръцете на президента, обясни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във