Банкеръ Weekly

Коментари

Свой човек за партиен чадър

Всеки втори българин смята ГЕРБ за корумпирана партия, сочат данни от проучване на "Галъп Интернешънъл". Точно толкова са и хората, които мислят същото за БСП. Но на въпроса коя от двете големи партии е по-корумпирана 37% от българите смятат ГЕРБ за по-корумпирана партия (26% -БСП.)

Проблемът е, че ГЕРБ - подобно на СДС от периода 1997-2001 г., едва ли ще се измъкне от образа си на корумпирана партия, защото той е резултат не на някакви от доктрини или указания, а на действията на разпасали се партийни велможи и на напълнилите партията на Борисов кариеристи и мошеници от всякакъв вид и тип. А това я прави напълно безсилна срещу корупцията в собствените й редици.

Проучването на "Галъп" е съвсем свежо - от първите дни на септември 2017 година. Затова българите ги втриса при мисълта, че парламентът ще назначава шефа на новия антикорупционен орган. Вероятно по тази причина и 70% от избирателите искат това да прави президентът Румен Радев - нещо, което поиска и самият държавен глава. Но не го искат управляващите. Те желаят на този пост свой човечец, за да им вдигне партиен чадър над главите и да преследва само опозицията, която няма да има властови ресурс дори за да се защити.

Впрочем набива се на очи и друго предпазно средство за управляващите: в проектозакона на ГЕРБ се предвижда извънсъдебна процедура за конфискуване на имуществото на корумпираните. Без за това да има влязла в сила осъдителна присъда. Така всеки, който в някаква форма е опозиция на властта, ще бъде заплашен от това нововъведение - полицейска конфискация и превръщане в долен паупер. Докато при тази процедура всеки крадец ще може да оперира на воля, стига да вика с цяло гърло "Браво" и "Осанна" на когото трябва.

Та така е. Правният нихилизъм и милиционерските похвати имат тясна цел - другите, а не наш'те. А това компрометира цялата процедура за борба с корупцията у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във