Банкеръ Daily

Коментари

Свободните граници стават мираж

Когато премиерът измисли някаква нова операция за вдигане на рейтинга, значи гафовете на властта са надминали средно поносимото ниво на търпимост у  българския гражданин. Защото властта действа на принципа "Клин клин избива". Затова и сега премиерът  Борисов  щял да се захване да бори контрабандата и сивата икономика. Тази борба ще се провежда на фона на два суперскандала, които властта се опитва да потуши някак  чрез впрегнатите от нея в хонорарната количка медии. Но историята с избитите - като по време на хунско  нашествие, агнета и кози, чийто геноцид ще тежи на съвестта на върхушката в Агенцията по безопасност на храните, все пак си остава някак си наш, вътрешен, български проблем, на който в Европа я обърнат някакво внимание, я - не. Там са свикнали да затварят очи за значително по-големи издънки на управляващите ни индивиди. Но вторият голям гаф - пропускането без гранична проверка на частен български самолет с петима души на борда, който излетя от София за Гърция, е безпрецедентен самоудар върху напъните на властта да ни вкара все някога в Шенгенското пространство. И този гаф не може  и никога няма да остане незабелязан от страни като Франция и Холандия, които не искат и да чуят за пиар проекта "България в Шенген". Още повече че поредният гаф се случва,  след като вече имахме друг подобен -  в страната ни без проверка влязоха  пътниците от  полет от Париж, докато граничната охрана си е пиела кафето на сладък лаф някъде из Втори терминал на "Летище София".

Впрочем  интересна е и историята, която ни пробутва вътрешното министерство като обяснение на издънката. Според главния секретар на МВР Младен Маринов  самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за Гърция. Виновен  за издънката се оказва наземният оператор на полета на столичното летище, който не е уведомил Гранична полиция, уточнява другият шеф на граничните издънки - директорът на ГДГП Светлан Кичиков, който, ако работеше на този пост в някоя шенгенска държава, отдавна щеше да бъде уволнен и вече безуспешно щеше да си търси работа, защото никой няма да иска да го наеме.

Но не и у нас. В България властта непреклонно следва максимата "Ние своите не ги даваме!". Значи ще ни пробутат отново старата технология за замазване на провалите - "Отнасят го само дребните рибки хамсиики в системата." А за да се имитира и някаква дейност все пак, ще има и съвещание на летищните оператори и на Гранична полиция, и ще се проведе някакво вътрешно разследване. Защото прокуратурата си мълчи като партизанин на разпит. Тези издънки сякаш съвсем не я интересуват.

Проблемът е, че в България все още има критично голямо количество наивници, които искрено вярват на лансираните в подобни случаи оправдателни басни. И на приказките за разни там операции срещу контрабандата и сивата икономика. Една лъжа, която се повтаря вече повече от десет години и резултатът от която, общо взето, е нулев. Също както е нулев и резултатът от уж провежданата работа за изпълнение на Шенгенските критерии у нас. Единственото, в което властта преуспя за последните десет години, е поголовното крадене на всички равнища и повсеместното генериране на най-различни скандали. На този фон провежданата антишенгенска практика на "Летище София", изглежда повече от нормална и естествена. Защото не се допуска никаква алтернатива.

Когато слезеш от самолета на летище "Шарл дьо Гол" в Париж, още зад ръкава те посреща патрул на Националната жандармерия на Франция и те проверява. Следва граничната проверка и получаването на багажа. Същото е и на излитане от Франция - проверки, проверки и пак проверки. И никакъв компромис. Ето това е Шенген, драги управляващи. А не масовото кафепитие на Гранична полиция и философията "Ние нашите не ги даваме!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във