Банкеръ Weekly

Коментари

Стамболовисти, ама на приказки!

Все се кахърехме, че си нямаме нов Стамболов. Пък сега се пръкнаха неколцина. С тази разлика, че са въздух под налягане, при това ужасно миризлив. И дори балонът, който изпуска смрадта, има вид на Стамболов, колкото лалугерът - на лъв. Патриоти са, душа дават, ама не тяхната, а душата на народа.

Стамболов № 1 е президентът Росен Плевнелиев. Спор не може да има - при поредното си упражнение на тема държавен глава тъкмо преди изборите той така наплю Русия, че забърка дипломатически скандал. Пред германски вестник я описа като националистическа и агресивна държава, която трябвало да се научи да има партньори, а не васали и поданици. Путин пък живеел още в ХIХ век и чете историята в разрез с европейските ценности.

Този път на официална Москва й кипна и последва остра реакция. Вярно, и репликата на вицепремиера им Дмитрий Рогозин в Туитър, че “някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15”, също не блести с дипломатичност. Но е направо невинна пред систематично ръсените от Плевнелиев провокации, които при това са откровено тъпи. Пред тях дори изказаното преди години мнение на руския посланик в Брюксел, че България ще бъде Троянският кон на Москва в Европейския съюз, звучи интелигентно. Пък и, макар грубо, се оказа донякъде вярно. Може би защото няма как да бъде изцяло вярно. С помощта на дървения си кон ахейците са спечелили войната срещу Троя, а ние не спираме да гризем дървото на българската държавност и нация.

Та след Плевнелиев и военния министър Велизар Шаламанов да громи Русия с огнени слова се впусна служебният външен министър Даниел Митов, който окачестви руските реакции като опит за намеса във вътрешните работи на България. И понеже страната ни била член на ЕС и на НАТО, управляващите не дължали на трети страни обяснения за свои суверенни решения. Дължали лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си. Оттук и изводът, че тези интереси абсолютно винаги се припокриват с тези на евроатлантичеките партньори и не подлежат на коментар. Да, но както знаем, електоратът не само коментира разнобоя в интересите, но, бъркайки във все по-празния си евроатлантически джоб, все по-люто псува високотехнологичните американски ТЕЦ-ове и оправданите с европейски директиви ВЕИ-паркове.

Всъщност Москва трябваше да реагира много по-рано - руснаците са твърде търпеливи. През март Плевнелиев дръпна такава лекция във Виена, че дори виенчани се зачудиха що за недоразумение са си турили българите за държавен глава. Някогашният висш комсомолец очерта странен сценарий: съществуващото у нас руско малцинство(???!!!) организира протести, обажда се в Русия, оттам ни пращат свои хора и те ни окупират, както станало с Крим. След това се провежда референдум под дулата на руските калашници и ни анексират като Задунайская губерния. За това щели да съдействат и медиите, които “Газпром” купува на килограм. А те държали населението в някаква виртуална действителност. А ден преди визитата си във Виена Плевнята разви сценария за поробването ни и в

Лондон, пояснявайки, че сигналът към Кремъл да изпрати у нас войските щели да подадат руските туристи, които имат апартаменти по Черноморието ни.

Ние, разбира се, не само питаме как този веселяк се оказа държавен глава, но и горещо препоръчваме да бъдат взети спешни мерки за неговото освидетелстване. При това категорично възразяваме партньорите да ни слагат в една група с непокорната Унгария, която напълно осъзнато и с пълно основание ревизира налаганата й неолиберална демокрация. Евроатлантиците критикуваха, предупреждаваха, заплашваха маджарите, но Орбан и компания не подвиват опашка и в Европа вече се съобразяват с тях. Последният пример е спирането на реверсивните газови доставки за Украйна, които унгарците завчера обещаха да възстановят едва след като напълнят догоре собствените си хранилища. Както каза Орбан, “Унгария е решена да прилага единната европейска енергийна политика, но засега е принудена да гарантира своята собствена енергийна сигурност и да запълва газохранилищата си”.  Нещо неясно да има, другари Стамболовисти?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във