Банкеръ Daily

Коментари

Срещу милиардите за саниране получихме... дървена ваканция

В късния неделен следобед хиляди работещи родители, взели децата си от баби и дядовци и подготвящи ги за първия учебен ден след ваканцията, бяха ударени като гръм от ясно небе с новината, че ученическата ваканция се удължава. И докато това може би е оправдано за някои бедстващи села на Североизток, то за почуда на всички, в характерната за 19- и век дървена ваканция, се включи и претендиращата за европейски град столица София.

Като формална причина бе обявено, че "замерванията на достигнатата температура в класните стаи, показаха, че в някои училища температурата е под изискванията". С други думи, в общинските школа е кучи студ, признават от Столичната община. Че как така, питаме се ние, информирани ежечасно за неспирните ремонти с цел енергийна ефективност и убедени във "видимите резултати" от тях. 

Ако в Канада или Финландия спираха учебните занятия при температури от минус 10, то не трябваше да учат от октомври до април. У нас обаче, въпреки широко рекламираното саниране за милиарди, столицата обявява изненадваща почивка за училищата, каквато дори и в разказите на Елин Пелин няма. В тях може да е кал, киша, ама даскалът си отива на училище, независимо от времето. И ако се обяви ваканция, наистина е "дървена", с други думи свършили са дървата за отопление. Какво точно е свършило в София, при бюджет от 1.265 млрд. лева, за да се отменят учебните занятия, не е ясно. Или май така е най-лесно!

Разбира се, не е изключено зад "неочакваната ваканция" да стоят и по-прозаични мотиви, предвид предстоящите избори. Да припомним, че столичният кмет Йорданка Фандъкова, бе "помолена" във Фейсбук от хиляди ученици да удължи ваканцията. И тя го направи веднага, без възражения. На подобни молби от бургаски ученици миналата зима, "Чичо кмет" Димитър Николов любезно отговори, че не може ей-така да се удължава почивката без причина. Но тогава не приближаваха избори...

Въобще, като заговорихме за училища, поведението на управляващите в лютата, но нормална за нашите ширини зима в последните дни, прилича на това на слаб ученик преди контролно. Търси откъде да препише, а не да си научи урока. А иначе, откъде да се препише има, ама нашите управници дори това не правят. От безбройните телевизионни репортажи за "снежния апокалипсис", впечатление направи материал от Дунав мост, в който идващите от Румъния шофьори разказваха, че и там е сурова зима, но подобни проблеми по пътищата липсват. Можело, значи.. Ама от сравненията със северната ни съседка, българските управници напоследък бягат като дявол от тамян.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във