Банкеръ Daily

Коментари

Спецпрокуратурата "НАП-на" данните на Борисов, Цацаров и Пеевски

Евгения Станкова

В опит да защити тезата си за хакерската атака срещу НАП и да наклони общественото мнение в "правилната посока" Специализираната прокуратура разпрати до медиите част от доказателствата срещу служителите на "ТАД Груп". Дори и този безпрецедентен ход обаче изглежда ще се обърне срещу обвинението. Щото изглежда нескопосно направен. Благодарение на скоростно разпространените материали по делото срещу "ТАД Груп" всеки гражданин се сдоби с ЕГН-тата на министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Отделно, медиите вече разполагат с данните на над 2000 прокурори и следователи, което сякаш е още по-скандално. Не че могат да възникнат някакви злоупотреби спрямо тях, но истината е, че Спецпрокуратурата демонстрира тотална липса на техническа грамотност.

Пределно ясни са мотивите на обвинението за пускането на тези доказателства. Специализираната прокуратура имаше нужда бързо да поизпере имиджа си, след като вече втори ден е обект на откровени подигравки заради фиаското с "пръскачките". За тези от читателите,  които са били в пещера или без интернет достъп в последни дни, ще припомним:

По повод на разследването срещу Кристиян Бойков, срещу прекия му шеф Георги Янков и срещу собственика на компанията за киберсигурност "ТАД  Груп" Иван Тодоров прокурор Евгения Станкова изнесе в сряда някои подробности. Обвинените в насаждане на смут и страх сред населението и по тази причина отговорни за тероризъм, са имали "...желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или возещи гости на нашето Народно събрание, евентуално да бъде активирана системата за поливане на градинките  пред парламента, с което да създаде затруднение в придвижването им. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата политическа система". 

Няма да отделяме прекалено много внимание на самата прокурорска теза, въпреки че го заслужава. По-интересно бе, че няколко медии решиха да проверят твърденията на Станкова. И какво мислите се оказа? Поливането на двете лехи пред централния вход на парламента става с водоноска. От Столичната община, която отговаря за градинката зад Народното събрание, обясниха, че няма как да са хакнати сървъри на поддръжката, защото такива няма! 

Като цяло ситуацията около делото срещу служителите и собственика на "ТАД Груп" започва да става комична и това е благодарение на прокуратурата. Неприятното е, че по този начин общественото мнение върви единствено в посока да осмива  гафовете, а фокусът изобщо не е насочен към същината на процеса.  Симптоматична изглежда лекотата, с която прокурори хвърлят в публичното пространство твърдения без доказателства, дори откровени небивалици като тезата за пръскачките. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във