Банкеръ Weekly

Коментари

Слушайте политолога Харизанов!

Георги Харизанов

Каквато е съдебната ни система, такава е и политическата. А каквито са двете, такива са ни и медиите. Ето защо:

Докато имитира дейност с повдигане на обвинения, по които осъдени няма да има, прокуратурата се проваля всекидневно по отлежали знакови дела. Тази седмица стана ясно, че е започнало ново разследване за безстопанственост в държавното дружество "Напоителни системи". От одитен доклад на земеделското министерство станало ясно, че компанията е ощетена с 800 хил. лв. от сключени ненужни договори за юридически услуги, счетоводни и рекламни услуги.  Дотук добре.

В същото време обаче е прекратено разследването за една от най-наглите кражби при управлението на ГЕРБ - продадените от същото дружество през 2011 г. (на занижени цени) съоръжения за напояване на земеделски земи в цялата страна. Инвентаризираната, а после изписана като скрап планина от 100 000 т черни и цветни метали е ощетила държавата с десетки милиони, но според прокуратурата това не се е случвало. Нищо, че районният прокурор на София Петър Белчев зае поста заради изявите си като наблюдаващ делото.

Тогава Белчев пледираше пред съда следното: "Обвиняемите са унищожили имущество с голямо национално значение. Нещо, градено и използвано повече от 50 години, е съсипано. Така се нанася огромна щета върху икономиката на страната, превръща се в пустиня обработваема земя, отнема се поминъкът на  хиляди земеделски производители. Според експертна справка повечето от тия тръби са имали още 30-ина години живот. Унищожаването им е деяние с изключително висока обществена опасност, която предполага високо наказание, а то би  мотивирало обвиняемите да се укрият и да извършат друго престъпление."

Само че към днешна дата главният обвиняем нито мисли да се крие, нито има проблеми с богатото си криминално минало. Ексшефът на борда на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов е почти всеки ден на екрана в качеството си на политолог и коментатор от Института за дясна политика. Громи яростно противниците на ГЕРБ и гарантира "на 90%", че Борисовците ще направят и трети кабинет. Преди да паднат от власт, пък уверяваше, че с отмяната на съмнителните обществени поръчки Бойко Борисов защитил решително общественият интерес. "Приключи митът, че олигархията диктува на изпълнителната власт", тръбеше Харизанов.

На такъв човек може да се вярва. Преди да го уволни фамозният земеделски министър, Мирослав Найденов го сравни с Бил Гейтс по линия на висшето образование. И двамата нямали такова, но дори и без него показали, че "могат да оставят следа". Преди това Харизанов излъга, че е висшист и стана ясно, че е обвиняем за кражба с взлом на 50 000 долара от офиса на фирма, в която работил преди време. Както и че е подсъдим за закана за убийство, и осъден с влязла в сила присъда по дело за рекет. Оказа се, че тя е заличена от свидетелството му за съдимост тъкмо преди да постъпи на работа в земеделското министерство, а той не я помни.

И още за политолога от разни публикации. Писаха, че назначението на Харизанов в "Напоителни системи" уредил ВИС-аджията Красимир Каменов - Къро, след което негова фирма купила на половин цена метала. Преди това пък Харизанов бил служител на Къро и партньора му Христофорос Аманатидис - Таки. След сделката Харизанов вдига огромна офис сграда и къща в столичния квартал "Красно село", но по примера на партийния си шеф Цветан Цветанов ги пише на тъщата. Чрез рекламната агенция "Бест бранд" на съпругата Владка пък усвоява над 200 000 лв. за кандидатпрезидентската кампания на Росен Плевнелиев.

За връзката между горните лица и институции няма да хабим редове. Нито ще лепим етикети на телевизията, в която Харизанов е титулярен водещ. Ще отбележим само, че докато медиите се дивят на екземплярите в партийните листи, ние се дивим на медиите за екземплярите, които те канят. Дивотия до шия!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във