Банкеръ Daily

Коментари

Сложете трима за столични кметове - само да свършат обещаното!

Управленските рецепти на кандидатите за кмет на София са толкова близки, че чак да не повярваш. Което е добре, защото означава че проблемите са ясни и остава само да бъдат решени. При възможност основните кандидати да дадат надеждна гаранция, че поне половината от обещаното ще бъде свършено, напълно си струва да бъдат турени за кметове поне първите трима откъм изборен резултат. Какво са две кметски заплати допълнително  за столичния бюджет, ако триумвиратът предприеме реално мерките, изложени  в предизборните програми?!

Всички искат нов общ устройствен план, макар че сегашният не е никак стар, а неотдавна промениха доста разпоредби в устройствения закон на София. Няма лошо, но и докато правят "Визия за София", всички са наясно че няма кой знае какво ново да измислят. Подробните устройствени планове за повечето райони са готови и вършат работа, трябва само по-бързо да се приемат останалите. За града има и достатъчно проекти, които залежават от години, някои и от десетилетия, но все няма пари да бъдат осъществени. А няма, защото много се краде. От всички местни власти и водещи партии на прехода. Както каза  кандидатът на  "Демократична България" Борислав Игнатов, "най-големият проблем на София всъщност е корупцията, позволена от едно лошо, непрозрачно управление, което дава възможност на шепа тарикати да ползват обществения ресурс в своя полза". 

Всички  кандидати  искат  повече паркоместа, да не се допуска  блок на метри от блока и небостъргачи в центъра, осигуряване на инфраструктура, естествени пространства за зелени площи в кварталите, твърд подход срещу замърсяването на въздуха. Дори вижданията за това как и накъде да расте градът са привидно различни. Абсолютно безспорно е, че посоките са север и запад, но е също така вярно, че има още възможности за уплътняване на периферната градска зона. Единият процес не пречи на другия, стига да има баланс и интерес отстрана на инвеститорите. Понамалете корупцията в обществените поръчки и кражбите през общинските дружества и ако не "Фолксваген", друг ще се настани в Кремиковци. А за Божурище местата вече свършват. 

Особено показателно е единството по отношение на "градинките". Никой от кандидатите  не може вече да си позволи да подмине  проблема с отчуждаването на терени  за публични нужди, замитан под килима в продължение на години с поразително късогледство. Няма как частен имот да бъде присвоен от хора без права върху него, за  да стане "градинка" - при това след като е ползван и мърлян от същите несобственици безвъзмездно от десетилетия. Щом имаш апартамент, имаш права само върху него, върху съответните идеални  части в етажната собственост и евентуално от прилежащия под него имот - другото не е твое.

Безумието с крещящите агитки и нарочените по презумпция за мошеници инвеститори, които се крият от медиите, за да не бъдат публично тричани, не може и не бива да продължава. Затова е добре, че Мая Манолова предага нормативни промени и финансови инструменти, които да реализират конституционно гарантираното право на собственост. Борис Бонев от "Спаси София" предлага и да се  отделят и средства, с които общината да придобива  земеделска земя  за изграждането на нови квартали. В програмата на Борислав Игнатов пък направо пише, че ще бъдат  отчуждени  всички частни терени, предвидени за озеленяване според Общия устройствен план.

Ако сегашният кмет Йорданка Фандъкова иска да спечели още един мандат, трябва да говори по този въпрос. А ако иска мандатът да не се превърне в кошмар, трябва да действа незабавно. Тоталното занемаряване на проблема е вече нетърпимо. Обещаната програма за изкупуване на частни терени, отредени за озеленяване трябва за бъде приета бързо, а средствата да бъдат много сериозна част от столичния бюджет. Но няма  как това да стане, ако краденето в такива мащаби и във всички посоки продължава, а местната власт погазва целенасочено закона.  

Да напомним другия крещящ пример в тази насока - организирания институционален грабеж, който блокира вече второ десетилетие обезщетенията по земеделската реституция в столицата. Напук на всички вътрешни и международноправни норми и в разрез с решенията на българските и европейски съдилища изпълнителната власт чрез земеделското министерство в комбина със Столична община протака до безкрай изпълнението на законовите си правомощия по обезщетяване на правоимащите, чиито имоти не са възстановени в реални граници, с имоти от общинския и държавния поземлени фондове.

Както писахме нееднократно, целта е пределно ясна - да не остане земя за обезщетяване, а вместо нея наследниците да получат компенсационни бонове без реална стойност. Сега в програмата на кмета има обещание за приключване на всички реституционни процедури заради фиктивни реституционни претенции. Само че централната и местната власт трябва незабавно да изпълнят закона по отношение на безспорните реституционни права, които сами погазват крайно арогантно. Това отдавна трябваше да е направено, преди да ни предлагат поредните законови промени, с които обещават всичко, което може да се обещае.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във