Банкеръ Weekly

Коментари

Системата - крива, съпрузите - виновни

Коментират ли се съдебните решения, или само се изпълняват? Въпросът е стар като римското право и дори като законите на вавилонския цар Хамурапи. Но се спори по тях до ден днешен -особено в страни, в които законът е врата в полето. 

Последният дебат в тази насока у нас изби в другарски съд сред членовете Висшият съдебен съвет (ВСС). Мнозинството в кадровия орган изля гнева си върху един от тримата големи в съдебната власт, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той пък предпочете да отнесе конското неприсъствено, след като разбра какво са му приготвили. Поводът - съпругата на Панов, Елисавета, определи в телевизионно интервю някои съдебни решения като "извращения с правото" и се закани да съдят България в Страсбург.

Друг от тримата големи, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че получил множество обаждания от колеги, които били обидени и възмутени. Панов беше попитан съгласен ли е с казаното от неговата съпруга, или ce paзгpaничaвa oт мнeниeтo й, чe в Бългapия нямa пpaвocъдиe. А ако не се разграничава, да кaжe ĸaĸвo е нaпpaвил в тaзи пocoĸa. Невъзможен избор, който Панов реши с напускане на заседанието, а враждебните нему медии го освиркаха с нескрито удоволствие.

Ако не ставаше въпрос за едни 1000 лв., с които съдът глоби Панов за неподадената пред пред Сметната палата имуществена декларация, ще рече човек, че оялите се в служебни привилегии и схеми кадровици мислят това, което говорят. В края на миналата година те също търсиха сметка на Панов за твърдението му, че съдебната система е затънала в зависимости, а главният прокурор разследва критиците си и разпъва чадър над приятелите. И за да не бъде пуснат непосветения читател за пореден път по пързалката добри/лоши, ще направим отново някои пояснения. 

Първо, съдебните решения наистина се изпълняват, но далеч повече се коментират и място за конкуренция няма. Такава е възможна обаче в случай на такова несъгласие със съда, което води до неизпълнение на съдебните актове. Включително на онези, които с право може да бъдат окачествени като извращение с правото. Автори на подобни безобразия има във всички съдебни структури, включително и върховните.

Панов и Панова не сочат обаче нищо освен решението за 1000 лв., което не ги устройва. Което пък е отговор на въпроса какво е направил председателят на ВКС срещу безобразията в системата извън вербалните подсечки срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Домакинското отъркване на Лозан Панов о Лаура Кьовеши беше просто пародия. Той нито ще посочи конкретни  дела и магистрати, нито реализираните от тях корупционни схеми.

Второ, разбира се, че Панови са обект на имотни проверки по политически причини, което не ги прави обаче реална опозиция, нежели мъченици на истината. Само да напомним на властите, че те си ги избраха, при това с пълно единодушие. Пък дали са посочени в Банкя, или на друго място, е скрита подробност. Далеч по-съществено е, че години по-рано из съдебни коридори и номенклатурни седенки се говореше, че Лозан Панов ще стигне далеч. Като белязан от съдбата - без оглед на професионалните  и моралните му  качества.

Затова всички тези в сегашния състав на висшия кадрови орган предизвикват точно толкова погнуса, колкото и предишните му състави. Сигналите срещу леките, средни и тежки извращения на правото се замитат под килима или изобщо не се разглеждат с мотива за независимост и функционален имунитет на магистратите. Но пък в очакване края на мониторинга се дават генерални сражения за коментари на съпрузи, които хвърлят камъчета в блатото. А докато взаимното оцвъкване събира лайкове и постове, корупцията върви по централизирани и шуробаджанашките схеми на пълни обороти.  


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във