Банкеръ Daily

Коментари

Силов пиар за реформата в ТЕЛК

Докато БСП пита конюнктурно защо прокуратурата се занимава с Ерена Йончева, а не с Пеевски, който узаконил стотици милиони от КТБ, държавното обвинение се задъхва от откриване на нови фронтове. Последната мегаофанзива няма да е срещу отделни олигарси или устати опозиционери, а ще е срещу пандемията ТЕЛК. Ще рече - безбройна армия мошеници, които дънят бюджета на НОИ. 

Премиерът Бойко Борисов разпоредил, спецпрокуратурата, МВР и НОИ да правят наказателноправен анализ и да задействат механизмите срещу получаването на инвалидни пенсии. Този път кампанията нямало да е инцидентна, защото "милиони изтичат в пясъка". Повечето ТЕЛК-ови епикризи и диагнози  били copy-paste, много от освидетелстваните не знаели от какво са болни и къде са се лекували, а 2/3 от инвалидните пенсионери били под 65 години. Както каза преди време вицето Каракачанов, "цели села, заедно с бебетата в тях, са с инвалидни пенсии".

Който и да контролира процеса обаче, ще трябва да удари лекарите през пръстите. А лекари вече няма. При покосена от грипа половин България няма нито медици, нито легла за болните. А няма, защото същият НОИ, зад който стоят управляващите, нехае за медицинско-фармацевтичната олигархия, която ражда милионери. Не знам кой кого последно ще контролира, но решението ще да е там - да подгонят селските лекари. А отрупаните с привилегии и бонуси шапкари и чантаджии от полицейско-прокурорската система с ежегодно надуваем бюджет да прегазят най-големите престъпници - инвалидите с ТЕЛК.

Може пушилката да е предизборна, както обикновено. Борисов вече обяви, че е спазил обещанията си към хората с увреждания, а сега "се фокусира върху реформата в ТЕЛК". Целта е същата - средствата за системата да отиват за реално нуждаещите се българи и да спрат течовете от пенсионноосигурителната система. Само че в единия случай става въпрос за даване на пари, а в другия - за вземане. И този път плакатите "Системата убива всички" ще са море в черно. 

Междувременно така и не беше опровергана тезата, че броят на инвалидните пенсии е не криминално висок, а подозрително нисък. Епидемия от рак, диабет, хипертония, инфаркти и инсулти, хепатит, психични и "редки" заболявания. Според някои изчисления реално болните за пенсия са поне 2 млн. при отпуснати сега под 1 млн. инвалидни пенсии.

Може сметката да не е вярна. И със сигурност корупцията работи. Нацията обаче боледува, щом дори премиерът твърди, че такъв ни е материалът, а опозицията уточнява, че 80% българи са дебили. С една съществена добавка - диагнозата е за всички, но за разлика от здравно-пенсионноосигурителния модел политическият работи перфектно по модела "Болен здрав носи". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във