Банкеръ Daily

Коментари

Ще сложат ли намордник на критичните медии?!

Три власти напоследък доста се ангажират с проблема с "фалшивите новини". Законотворците  от Народното събрание, правителството и прокуратурата като никога не си подливат вода, а са като юмрук. И сега се питаме дали този юмрук няма да повали и малкото критично настроени медии, останали на българската сергия. 

В понеделник (26 август) държавното обвинение съобщи, че ръководството му се е срещнало със свидетеля Александър Ваклин по негова молба. Бизнесменът, който е основен свидетел по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, поискал срещата заради "упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му". Ваклин се жалва, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини. 

В прессъобщението на прокуратурата обаче се цитира само една публикация - излязла на   07.08.2019 г. в сайта "Бивол". Въпросната статия съдържала "неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев". Не било публикувано и правото на отговор на Ваклин. Но  проверка на "Банкеръ" показа, че то е част от въпросния текст , посветен на отношенията между Александър Ваклин и жената до единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Съобщението на прокуратурата продължава с препратка към конституцията, съобразно която "свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго. С подобни публикации пък "свободата на словото се изопачавала до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие“.

Прочувственото съобщение завършва с изразената  подкрепа от Цацаров и Гешев към Ваклин: "Ръководството на прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг."

Всеки би могъл  да намери по нещо смущаващо във въпросното съобщение. Както и в срещата като цяло. Най-смущаващото обаче е, че всичко това се случва на фона на кампания за изработването на закон за борба с "фалшивите новини". Миналата седмица председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов, след което бе обявено, че двамата са обсъдили задълбочаването на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в няколко области, включително  в борбата с "фалшивите новини". От правосъдното министерство уточниха също така, че "за обсъждането на бъдещите законови промени ще бъде привлечен широк експертен състав, включващ представители на МВР, на прокуратурата и Министерство на правосъдието".

Реално Ваклин идва като скрит коз при разработването на въпросния законопроект. Неговият "случай" може да се ползва като пример при писането на текстовете и евентуално криминализиране на разпространението на фалшиви новини. Никой обаче не казва, че подобни ходове не са предприети в нито една демократична държава. За това си има добра причина - опасенията, че подобна регулация би могла да уязви свободата на словото, създавайки предпоставки за автоцензура, за държавен натиск срещу медиите, за саморазправа и всяване на страх сред техните представители .

Отделно, терминът "фалшиви новини" често се използва като политически инструмент за дискредитиране на журналистиката. Политиците критикуват медиите от години, но в днешно време   публично изразената критика   е още по-популярна, а в техните интерпретации е  все по-враждебна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във