Банкеръ Weekly

Коментари

ШОК! Брутално! За първи път... (18+)

Снимката не показва нищо, но се използва за привличане на внимание в интернет.

Ето че ви привлякохме вниманието. И сега, с гладно за сензации съзнание, тръпнете да разберете какво се е случило. Но ако сте от тези, които редовно налапват кукичката и цъкат върху такива заглавия, трябва да сте наясно, че обикновено то не отговаря на съдържанието. А целта на тези, които са го написали, е да припечелят някой лев от трафика в сайта си. Нашата цел пък е да ви покажем съществените неща зад гръмките новини. Информациите, които не грабват окото, но пък имат някаква стойност. 

Мнозина навярно са попаднали през седмицата на следното: "ВЗРИВ! Изтекоха преди броени минути! Гледайте бързо, че не се знае какво може да стане!". И повечето от тях са кликнали да прочетат какво "чудо" става.

Как се устоява на подобен повик...? Че не се знаело какво може да стане. Ами НИЩО не може да стане от факта, че били снимали бившата съпруга на президента Румен Радев с някакъв мъж. Но броячът върви. А малко по-надолу в нюзфийда на Фейсбук на значително по-малко внимание се радва съобщението на самия Радев по повод Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

"Единствено заедно, казвайки цялата истина и без да търгуваме с миналото, можем да преодолеем болезнените разделения в обществото ни. Всяка невинна жертва заслужава нашата почит. Поклон пред паметта на жертвите!", пише президентът, но кой ли ти чете подобни неща.

Е, вярно, деянието на Радев може и да не се е харесало на партийците от БСП и техните симпатизанти. Но това не значи, че трябва да се правим на слепи. Или и у нас, както отвъд Океана, вече има алтернативни факти и друга реалност?

Впрочем именно на подобни мисли навежда следващият гвоздей от седмицата - "Герджиков опули цяла България с това ключово решение преди съвсем малко!". Ще си каже човек, че е тръгнал да ни вади я от НАТО, я от Европейския съюз. А то какво, нямало да се мести в резиденция "Бояна". За кратко, казва човекът, щял да е във властта и нямало смисъл. В същото време "шокиращите" сайтове съобщават доста по-семпло за назначението на новите заместник-министри. И напълно пропускат факта, че трима от тях всъщност се връщат на постовете, които са заемали по време на правителството на Пламен Орешарски. Лазар Лазаров се завръща в социалното ведомство, Георги Тодоров отново ще отговаря за транспорта, информационните технологии и съобщенията, а Мая Тодорова влиза обратно в Министерството на младежта и спорта.   

Но докато тези примери са само димки за отвличане на вниманието, има и "новини", които са си по-скоро манипулация. "Доналд Тръмп подписа смъртната присъда на долара", крещи от всеки ъгъл социалната мрежа. Но замисля ли се някой как точно Тръмп ще предприеме подобен ход, при все че основният му лозунг е "America first". Ако човек си направи труда да проследи източника на информацията, което е крайно неприсъщо за повечето читатели у нас, ще стигне до анонимния сайт http://en.news-original.ru/. Да, в написаното има зрънце истина - това, че скъпият долар пречи на износа на американски стоки. Но евентуалните бъдещи мерки за неговото обезценяване в никакъв случай не е "смъртната присъда". Дори напротив, може да се окаже, че ще имат изключително благоприятен ефект върху целия свят.

Чиста манипулация е и абсурдното само по себе си заглавие "Срещу тях нямаме шанс! Най-мощната сила завладява България". Ако някой все пак е решил да научи каква е "бомбата", навярно е бил разочарован да разбере, че руските държавни железници планират да купят дял в неназована сръбска фирма. За България няма и дума, камо ли някой да ни завладява. Така че преди да кликнете на поредното "ексклузивно" заглавие, "изригнало" от нечий мозък, се замислете чия стръв налапвате и чии интереси задоволявате. Информация в днешно време колкото щеш. Въпрос на избор!

Facebook logo
Бъдете с нас и във