Банкеръ Weekly

бъдеще

СЕЩ*! Сещате ли се?

Сравняват брака с крепост - тези, които са отвън, искат да влязат, а тези, които са вътре - да излязат. Не е ли подходящо това сравнение и за насилствено брачните отношения в Европейския съюз? Тези дни чухме за мераците на Босна и Херцеговина да влезе. Бившата югорепублика търси българското съдействие за пътната й карта до Брюксел. Македония на Заев пък нервно тропа с крак и е готова да приеме срамното име „Бивша югославска република Македония“ - БЮРМ, само и само да предизвика симпатията на гърците. Както и да подпише договора за добросъседство с България - та да ударим едно рамо и ние. Нормално е и Стара Европа да се замисли и да ги подпомогне, защото тази дупка в сърцето на Европа - Западните Балкани, пречи. И не разни временни еврочиновници да предлагат да се замрази приемът на нови членове в ЕС, защото те може да се разколебаят и да потърсят рамото на стар приятел. Какъвто е случаят със Сърбия и Русия.

От другата страна, отвътре на крепостта, беше Великобритания. Тя вече отвори тежките порти и се готви да напусне завинаги. Горещата новина обаче дойде тези дни от Прага. "Удари часът за започване на подготовката за излизането на Чехия от ЕС". Това каза бившият чешки президент Вацлав Клаус по повод решението на Европейската комисия да задейства наказателна процедура срещу неговата държава, Унгария и Полша заради отказа им да приемат мигранти.

"Категорично и принципно протестираме срещу решението на ЕС. Протестираме заради натиска и желанието да ни принудят да бъдем послушни“, посочи Клаус. Според него случващото е в "нарушение на европейското законодателство и това показва какво точно иска Европейският съюз от чехите".

Чехите са сред най-големите евроскептици в региона, но 60 на сто от тях не искат да напуснат общността, показват последните социологически проучвания. Колкото до проблема, през есента на 2015-а Евросъюзът взе решение да приеме на своя територия 160 000 бежанци, които тогава се намираха в Гърция и Италия. Разпределението трябваше да стане на квотен принцип, а квотите се определяха според населението на съответната страна членка и други фактори. Полша се задължи да приеме 7000 души, Чехия - 1600, Унгария - 1300, Словакия - 900 души. Днес тези държави се обявяват срещу това решение. Последните две години Полша и Унгария не приеха нито един мигрант, Чехия прибра 12, а Словакия - 16 души.

България - вътре в крепостта, ще продължи да наблюдава процесите отвътре. По една проста причина. Референдум у нас, подобен на британския, не може да се свика, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта. Самият закон е недвусмислен, в него е записано: "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Членството ни в съюза е след международен договор, така че няма как постфактум да се проведе допитване.

Политиката обаче, която върти премиерът Бойко Борисов по линия на бежанците, ми се струва находчива. Какви са тези международни споразумения, които ще ни задължават да приемем, а и да задържим мигранти? Ами те самите не искат и да чуят за България. То ние искаме да идем в Германия, та те ли?

Всъщност нещо май не се казва достатъчно ясно. Едва ли в започналия сблъсък с радикалните ислямисти ще бъдем победени. Но ЕС може и като че ли вече се разединява - именно по причини, свързани с тези ислямисти. Дали пък не е време отново да се постави въпросът за Европейски съединени щати - формула, при която ще се запази в много по-голяма степен автономността на отделните държави членки, а оттам и "заедността" в ЕС.

За последен път пък такава дума отвори Вивиан Рединг в ролята си на заместник-председател на Европейската комисия и комисар по правосъдието, основните права и гражданството. "След внимателна преценка - каза тя - смятам, че понятието "Съединени европейски щати" е най-подходящо, за да спечели широка подкрепа, но и да опише най-точно желаното крайно състояние на Европейския съюз", казва тя. Рединг напомни, че има обща европейска валута, но няма общ европейски бюджет, който може да насърчава постигането на цели на икономическата политика. Според нея "в Европа имаме нужда от двукамарна парламентарна система, както в САЩ. Вероятно един ден ще имаме нужда дори от пряко избиран председател на Европейската комисия."

Вероятно?

---------------

* Съединени европейски щати

Facebook logo
Бъдете с нас и във