Банкеръ Weekly

Коментари

СЕЩ*! Сещаме ли се?

Сравняват брака с крепост - тези, които са отвън, искат да влязат, а тези, които са вътре - да излязат. Не е ли подходящо това сравнение и за насилствено брачните отношения в Европейския съюз? Тези дни чухме за мераците на Босна и Херцеговина да влезе. Бившата югорепублика търси българското съдействие за пътната й карта до Брюксел. Македония на Заев пък нервно тропа с крак и е готова да приеме срамното име "Бивша югославска република Македония" - БЮРМ, както и да празнува свещения за нея Илинден заедно с българите - само и само да предизвика симпатията на съседите си. Готова е да подпише даже и договора за добросъседство с България - та да ударим едно рамо и ние. Нормално е и Стара Европа да подпомогне напиращите, защото тази дупка в сърцето на Европа - Западните Балкани, пречи. И нека разни временни еврочиновници да не предлагат да се замрази приемът на нови членове в Евросъюза, защото те може да се разколебаят и да потърсят едно друго рамо.

Отвътре на крепостта пък беше Великобритания. Тя вече отвори тежките порти и даде старт на преговорите за напускането й, но се опита да поднесе изненада и Прага. "Удари часът за започване на подготовката за излизането на Чехия от ЕС", каза бившият чешки президент Вацлав Клаус по повод решението на Европейската комисия да задейства наказателна процедура срещу неговата държава, Унгария и Полша заради отказа им да приемат мигранти. "Категорично и принципно протестираме срещу решението на Европейския съюз. Протестираме заради натиска и желанието да ни принудят да бъдем послушни“, посочи Клаус. от когото малко неща вече зависят.

Чехите може и да са сред най-големите евроскептици, но 60 на сто от тях не искат да напуснат общността, показват последните социологически проучвания. Колкото до проблема, през есента на 2015-а Евросъюзът взе решение да приеме на своя територия 160 000 бежанци, които тогава се намираха в Гърция и Италия. Полша се задължи да приеме 7000 души, Чехия - 1600, Унгария - 1300, Словакия - 900 души. Днес тези държави се обявяват срещу това решение. Последните две години Полша и Унгария не приеха нито един мигрант, Словакия прибра - 16, а Чехия - 12, но и те й се виждат много.

България - вътре в крепостта, продължава да наблюдава процесите отвътре. По една проста причина. Референдум у нас, подобен на британския, не може да се свика, защото противоречи на закона за прякото участие на гражданите във властта. Самият закон е недвусмислен, в него е записано: "Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Членството ни в съюза е след международен договор, така че няма как постфактум да се проведе допитване. Политиката обаче, която върти премиерът Бойко Борисов по линия на бежанците, ми се струва находчива. Какви са тези международни споразумения, които ще ни задължават да приемем, а и да задържим мигранти? Ами те самите не искат и да чуят за България. То ние искаме да идем в Германия, та те ли?

Всъщност нещо май не се казва достатъчно ясно. Едва ли в тази трета световна война на християнския свят с радикалните ислямисти ние ще бъдем победени. Но ЕС вече се разединява - поради икономически, социални и цивилизационни различия, а сега вече и поради бежанците и терора. Дали пък не е време отново да се постави въпросът за Съединени европейски щати - формула, при която ще се запази в много по-голяма степен автономността на отделните държави членки, а оттам и "заедността" им.

За последен път за СЕЩ се "сети" Вивиан Рединг в ролята си на заместник-председател на Европейската комисия и комисар по правосъдието, основните права и гражданството. "След внимателна преценка - каза тя - смятам, че понятието "Съединени европейски щати" е най-подходящо, за да спечели широка подкрепа, но и да опише най-точно желаното крайно състояние на Европейския съюз". Рединг напомни също, че има обща европейска валута, но няма общ европейски бюджет, който може да насърчава постигането на цели на икономическата политика. Според нея "в Европа имаме нужда от двукамарна парламентарна система, както в САЩ". И още: "Вероятно един ден ще имаме нужда дори от пряко избиран председател на Европейската комисия".

Вероятно?

---------------

* Съединени европейски щати

Facebook logo
Бъдете с нас и във