Банкеръ Daily

Коментари

Саудитският Пърл Харбър

Ад под небето

Сбъднаха се най-кошмарните сценарии на пазарните и политически анализатори на събитията в Близкия изток. Атака на все още неидентифицирани дронове проби на 14 септември защитата на огромните петролни съоръжения на саудитската държавна компания "Арамко" и потопи в пламъци петролните находища в Абкаяк и Курайс - сърцето на производствената и експортна инфраструктура на кралството. Отговорност за атаката пое подкрепяното от Иран сепаратистко движение на хутите в Йемен, но Вашингтон е повече от сигурен, че тя е дело на Техеран.

Ударът заличи около 5% от световните енергийни доставки

и качи рязко петролните котировки, предизвиквайки вълнение на фондовите борси и на валутните пазари. В тандем с ръста на черното злато скочиха цените и на всички спасителни убежища при кризи и на първо място - на златото, което поскъпна с около един процент. Щатският индекс S&P 500 пък загуби 0.8% от пазарната си оценка по време на азиатската търговия на 16 септември, но впоследствие успя да си върне почти половината от загубеното. Сред валутите на развития свят най-големи печалби отчетоха норвежката крона и канадският долар - и двете представителки на държави - производителки на енергия. Към тях се присъедини и руската парична единица, която постигна забележителен ръст и се изкачи за миг до 63.72 рубли за един щ. долар - най-силната й котировка от юли насам, но впоследствие омекна до 64.08 рубли за долар в късната следобедна европейска търговия на 16 септември. Скочиха цените на акциите и на "Роснефт", първоначално с 3.6% - до 424.80 рубли всяка - най-много от февруари досега. А в късния следобед на 16 септември към оценката им се добави още една рубла - до 425.80 на акция.

Макар че атаката разклати енергийния пазар, инвеститорите с портфейли в разнообразни активи трябва да се вгледат в по-широката картина и да потърсят възможности за печалби, съветват пазарни стратези. Всички първоначални продажби на акции могат да се приемат като "потенциални варианти за покупка", коментира глобалният макростратег на "Саксо кепитъл маркетс" - Кай Ван-Пийтърсън. Той се мотивира с положителната корелация между петрола и книжата на щатските компании и с очакването енергията да продължи да се търси. 

В златна мина се превърнаха опции за покупката (calls) на почти 62 млн. барела петрол сорт WTI

с доставка през октомври и с падеж на 17 септември. Те трябваше да приключат безславно битието си, защото бяха договорени на цени в диапазона от 55 до 60 щ. долара за барел - над крайната стойност от 54.85 щ. долара за барел на 13 септември. Октомврийските calls за 60 щ. долара за барел, които в края на миналата седмица струваха едва цент,  скочиха рязко над 2 щ. долара. Което означава, че 12,141 контракта се превръщат от договори без стойност в книжа за 24 млн. долара. Другите calls за 56 долара за барел, които на 13 септември можеха да донесат 19 цента, вече могат да претендират за по 3.75 долара парчето. Търговците дори вече купуват застраховки срещу по-нататъшно поскъпване на черното злато, а опциите за покупка (calls) стават по-желани от контрактите puts (даващи право на продажба) за първи път от 2018-а.

Инцидентът в Персийския залив дойде в повече на и без това наситената със събития седмица за пазарите, в която се очакват решения за паричните политики на Федералния резерв и на "Бенк ъф Джъпен, дискусии за отделянето на Великобритания от Европейския съюз и откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. Експертите са единодушни, че зависими от енергийните доставки стопанства като Япония, Китай, Южна Корея, Индия и Филипините вероятно ще понесат най-големи щети от взривовете в саудитска Арабия. Докато свързаните с производството на горива сектори ще спечелят от кризата. 

Голямата поука

от най-тежкия внезапен срив в историята на петролния бранш, който далеч надхвърлят загубите на нефтени доставки от Кувейт и Ирак през август 1990-а, както и от иранския добив по време на ислямската революция през 1979-а (по данни на Международната енергийна агенция), е че саудитската инфраструктура не е защитена от набезите на безпилотни летателни апарати. Въпреки обещанията за скоростно възстановяване на поразените мощности и деблокираните количества гориво от неприкосновения резерв на САЩ, несигурността ще битува дълго на пазарите на черно злато и ще поддържа усещането, че суровината е подценена - все неудобни последици за щатския президент Доналд Тръмп. Взривовете ще са гол и във вратата на "Арамко" и ще хвърлят сянката върху подготовката на най-голямата в света първоначална публична оферта на акции. Да не говорим за очакваната ескалация на напрежението между Саудитска Арабия и Иран, както и на щатските санкции срещу Техеран, който подкрепя бунтовнически групи в Йемен, Сирия и Ливан.

Поразените цели

 

Атаките с дронове в сърцето на саудитското нефтено производство се оприличават на Пърл Харбър

през Втората световна война - препратка към активното включване на Вашингтон във военните действия. Те подкрепят отколешните страхове на американските специалисти по сигурност и на експертите в областта на тероризма за бързата еволюция на технологиите, позволяващи "анонимни" полети. Рискът това да се случи съвсем не е нов - директорът на ФБР - Кристофър Рей, предупреди още през миналия октомври сенатската комисия по сигурност, че цивилните дронове са "твърдо ескалираща заплаха". Устройствата могат да се използват от терористи, криминални групировки или от наркокартели за атаки в Щатите.

Десетките инциденти с тези летателни апарати през последните години показа и реалните рискове - от мистериозните облитания на дронове на лондонското летище "Гетуик" и на германското във Франкфурт, нарушили трафика за дни, до опитите за убийства в Йемен и във Венецуела. И макар че заплахите са добре документирани и установени, необходимите контрамерки за предотвратяването им все още се бавят.

В късния следобед на 16 септември стана ясно, че официални представители на "Арамко" гледат все по-песимистично на възможността за бързо възстановяване на дейността на Абкаяк. Компанията "впряга в работа" бездействащи офшорни нефтени полета - част от буферните свободни мощности, с които да замени част от загубеното производство, оценявано на 5.7 млн. барела на ден. "Арамко" снабдява клиентите си с доставки от резервите и успоредно с това убеждава някои купувачи да приемат различни сортове суров петрол. Международната енергийна агенция съобщава, че следи изкъсо положението, а ОПЕК е в постоянен контакт със саудитските власти. Но силите дори на ОПЕК+ са недостатъчни, защото те биха могли да вкарат на пазара не повече от 900 хил. допълнителни барела на ден - малка част от загубените количества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във