Банкеръ Daily

Коментари

С танкове срещу снежинките!

Все е имало залитане в синоптичните прогнози, но такова чудо не помним. Зомбират ни с едни сибириади и снегокалипсиси, като че иде краят на света. Минусови температури, снеговалеж, децата извънредно ваканцуват, от АПИ, КАТ и ДАИ ще студуват, а колите ще буксуват. Абсолютно "ненормални" за месец януари катаклизми. По-лошо е само когато през юли пече яко слънце. 

Властта обаче не спи. Формулата на успеха беше изобретена още преди седем години от премиера Бойко Борисов и документирана в една от стотиците паметни стенограми от заседания на Министерския съвет. Борисов пита тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев дали очакваният сняг няма да изненада отговорните за поддръжката на пътищата институции. А Плевнелиев отговаря, че екипът му ще се справи. И дава за пример Германия и Англия като държави, които се изненадали от първия сняг, но България щяла бъде по-перфектна дори от германците.

Към тази дата бъдещият държавен глава още не бе споделил с обществото, че се е преродил за последно някъде през 1730 г. в ирландска  пастирка. Установил го научно с компютър "Правец 16" в благоевградския ГУМ, където в зората на демокрацията правел хороскопи за бъдещето. Не е разкрита още и тайната как верният комсомолец и член на вузовски партиен комитет във ВМЕИ "Ленин" посреща десетоноемврийската вест. Бил на площада и митинга, където отърчал на секундата, щом чул, че ще се извършва промяна в държавата. Носил и плакати: "Съд за виновниците" и "Дворците на БКП да станат болници и училища". То не е ясно дори кога сколаса да напише плакатите, но... това е друга тема. Та това бил неговият 10-и ноември, само дето се оказа, че на тази дата митинг не е имало.

Но преди седем години Борисов очевидно е подозирал с какъв въздухар го е събрало задкулисието. Следва премиерска заръка как точно да надминем германците. А именно: "Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате във въздуха. Много ще се ядосам, ако в медиите излязат заглавия от рода на "Снегът пак ги изненада"!

Сега Плевнелиев е пътник от президентството, а Борисов е премиер в оставка, но зимата не чака. Създаден е щаб, а стенограмите от заседанията на кабинета напомнят щаба на Жуков преди началото на танковата епопея при Курската дъга. Представете си мощния рев на 3000 снегорина при сигнала за атаката. Армията е в готовност да разчиства пътищата, автомобилната администрация - да следи изкъсо тировете, полицията - да отклонява движението, кризисните центрове - да борят кризата.

Московски спира морските маневри, Ненчев вади тежката техника, Бъчварова обобщава свършеното преди настъпването на снежния ад, Борисов зове отчаяно да спрат пътуванията. Въобще всички министерства са взели всички възможни мерки, за да изпълнят заръката на премиера - опровергаване на БСП, че предстои снежна катастрофа, понеже Плевнелиев не назначил служебно правителство. Кой да ти гледа "дреболии" като ударното хвърляне от кабинета в оставка на милиони за извънредни спешни разходи и "спрени" обществени поръчки?

Хубаво, но паметливи граждани твърдят, че сняг е валял и преди ГЕРБ, пък никой не е вдигал подобна дандания и не е затварял пътищата. Нито пък е имало премиер, който наред с поредната лента за рязане да чака с такова настървение поредната беля в държавата. След огнения ад в Хитрино пожарникарските фотографии, фотосесията на Борисов ще продължи с ледения ад в Делиормана. А "След утрешния ден" (апокалиптичния филм на Роланд Емерих) ще се окаже за пореден път, че снегът се топи бързо; "съд за виновниците" няма, "Агнешките главички" живеят в дворци като на БКП, а електоратът лапа мухите във въздуха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във