Банкеръ Weekly

Коментари

С цървули към дивия Запад

Поредната визита на Жан-Клод Юнкер в България, посветена на Западните Балкани и ЕС показа, председателят на Европейската комисия трябва да изяде много погачи с шарена сол и да изпие още толкова менчета с люта ракия. "Убеден съм, че мястото на Западните балкани е в ЕС, но на този етап нито една от държавите там не отговаря на всички условия за влизане", заяви Юнкер. Въпреки че според него се забелязва огромен напредък. 

Ако не бяхме страна-членка на ЕС, че дори и председател на Съвета на ЕС в момента, човек би си помислил, че в кюпа на държавите от Западните Балкани сме и ние. Говорейки за организираната престъпност и борбата с корупцията, Юнкер сякаш цитира последния мониторингов доклад за България: наблягам на нуждата да работим заедно и да имаме ефективна борба срещу организираната престъпност, срещу корупцията, която унищожава обществото.

Какъв оптимист е завалията! То ние вече толкова години се борим с корупцията и организираната престъпност, но те стават все по-жилави и неизтребими. А какво остава за останалите държави от Западните Балкани, където действат сръбски, косоварски, албански и черногорски мафии, от които на Европол и Интерпол им изтръпват краката.

Изглежда Юнкер не е чул гениалния лаф, че на Балканите всичко е в хаос, само престъпността е организирана. И тя често вирее и на правителствено ниво. Що се отнася до влечението на балканците към ЕС и въобще към Запада, то не е от вчера. Не случайно още по Титово време се появи филмовия хит "С цървули по дивия Запад", в който с горчива самоирония се разказваше за сръбски селяни, обути в опинци, тръгнали към мечтания Запад.

Днес мечтите са същите, същите са и цървулите...

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във