Банкеръ Daily

Коментари

С Бойко Борисов - винаги на първа скорост

Като активен шофьор, който сам управлява служебните си автомобили, особено луксозните джипове, бившият премиер Бойко Борисов би трябвало отлично да знае, че първа скорост в автомобила по принцип е най-бавната. С нея потегляш и пълзиш няколко метра, преди да включиш на по-сериозна предавка.

Затова и с изненада прочетох онзи ден как лидерът на ГЕРБ се хвали, че при неговото управление България винаги е била на първа скорост в Европа. Приех го за грешка на езика, предвид многото предизборни прояви напоследък. Но ето, че днес Бойко Борисов отново обясни пред симпатизанти в Пловдив, че "трябва да се държим здраво за ЕС на първа скорост".

Всъщност, като се замислим по-сериозно, бившият премиер е напълно прав! България, откакто е влязла в ЕС, непрекъснато се движи на първа скорост. Въпреки милиардите еврофондове, дошли от Брюксел под една или друга форма за този период, така и не успяхме да помръднем от най-бавната скорост. Нито по доходи, нито по инвестиции, нито в борбата с корупцията. За свободата на словото да не говорим - там направо включихме на задна скорост и вече сме някъде в Африка. В същото време дори съседите Румъния и още невлязлата в ЕС Сърбия лека-полека включиха вече поне на втора скорост, видно и от това, че средната заплата там е значително по-висока от българската.

Ние обаче, твърдо се придържаме към първата скорост, както и препоръчва Бойко Борисов. Вярно, някои български граждани като Делян Пеевски или Валентин Златев летят и на шеста скорост, ама те са изключение. А за средностатистическия нашенец темпото е предначертано -на първа и само на първа скорост. Хайде да ни е честито!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във