Банкеръ Daily

Коментари

Русия и Турция взеха евроинституциите за подигравка

Европеецът Шарл Мишел си седеше кротко под знамето и хич не му хрумна да отстъпи място на дамата. 

Русия и Турция, които са чест обект на санкции или заплахи от нови ограничения от страна на Европейския съюз, се надпреварват кой по пренебрежително да се отнесе с висшите представители на евроинституциите. След като Москва разигра "първокласен Кремълски цирк" на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, сега Анкара приложи "дивангейт" на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисията възрази плахо срещу пренебрежителното отношение към Фон дер Лайен при срещата във вторник в Анкара с турския президент Реджеп Ердоган. ЕС бе представен от Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. На кадри от събитието се вижда как Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла в помещението, докато дамата е оставена без стол. Фон дер Лайен се повъртя известно време, като човек несвикнал с подобно отношение и седна на един от диваните. Европеецът Мишел пък си седеше кротко под знамето и хич не му хрумна да отстъпи място на дамата. 

Фон дер Лайен и Мишел обаче се ползват с еднакъв протоколен статут. Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Добре ще е Брюксел да си направи изводите и чрез решителни действия спрямо Турция да я накара да уважава представителите му. 

“Дивангейт” дойде в деликатен момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, въпреки опасенията, че Анкара неглежира защитата на жените. Ердоган ядоса Брюксел преди посещението на ръководителите на блока, като обяви, че оттегля Турция от глобалната Истанбулска конвенция за предотвратяване на насилието над жени и деца.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу се оправда като заяви, че международният протокол е бил спазен и не вижда никакви проблеми. 

През февруари Жозеп Борел беше направен за смях в Москва, което ядоса някои дипломати от ЕС и получи тежки критики. Докато течеше 50-минутната му среща на четири очи с руския външен министър Сергей Лавров, руските власти изгониха трима европейски дипломати, защото участвали в "незаконните" протести в подкрепа на критика на Кремъл Алексей Навални. На съвместната пресконференция пък Лавров директно заяви, че "Европейският съюз е ненадежден партньор" и че европейските държави лъжат за опита за убийство на Навални.  

За да е пълна обидата и унижението, посещението на Борел беше засенчено по определението на някои критици от провокативна хореография. Навални се появи в московска съдебна зала в стъклена клетка, за да отговаря по повдигнати му нови обвинения. По този начин цялото внимание беше насочено към съда, докато европейският дипломат изглеждаше като гост-натрапник. 

Кръмъл тогава също заяви, че е спазил международния протокол и не е имало никакви подигравки с ЕС, само неправилно тълкуване от страна на зложелатели.

Явно Европейският съюз трябва да се заяви по-ясно и категорично пред Москва и Анкара, за да не се стига отново до такива "атракции" при посещенията на брюкселските чиновници. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във